Κ. Τσιάρας από Θεσσαλονίκη: Καλούμε τους αγρότες σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο

«Ρεαλιστικές και γόνιμες προτάσεις - Δεν προσφέρονται τα προβλήματα των αγροτών για κομματική εκμετάλλευση», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Την πόρτα του διαλόγου με τους αγρότες που στέλνουν μηνύματα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους άνοιξε από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο των εγκαινίων της αγροδιατροφικής έκθεσης, Zootechnia.

Ο κ. Τσιάρας παράλληλα κατέστησε σαφές «πως οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας είναι περιορισμένες».


«Ναι στον ειλικρινή διάλογο, όχι στην κομματική εκμετάλλευση»

«Αναζητούμε κάθε διαθέσιμο πόρο μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη θέσπιση ταμείου αλληλοβοήθειας για τους αγρότες πέρα από την ΚΑΠ. Θυμίζω πως οι δύο μεγάλες περσινές διεκδικήσεις των αγροτών, η επιστροφή του ΕΦΚ και το φθηνό ρεύμα ικανοποιήθηκαν. Είμαστε ανοιχτοί σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, τους καλούμε να συμμετάσχουν με ρεαλιστικές και γόνιμες προτάσεις, δεν προσφέρονται τα προβλήματα των αγροτών για κομματική εκμετάλλευση», σημείωσε.

474495113-1121954542528779-3711583833577427134-n.jpg?v=0

«Η ζωική παραγωγή αναπτύσσεται, τα ελληνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης συμμετέχουν με 17% στις συνολικές εξαγωγές της χώρας. 1,3 δις ευρώ ήταν οι εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών το 2023, σημαντική είναι και η συνεισφορά των κρεάτων στις εξαγωγές. Η Ελλάδα διαθέτει 120 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, είναι στην πρώτη πεντάδα της ΕΕ. Αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε.

«Εντείνονται οι έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις»

«Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΟ Δήμητρα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή το πρόγραμμα Άρτεμις 2. Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων ελέγχου θα προστατεύσει την παραγωγή, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων», ανέφερε.


«Έγιναν λάθη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δέσμευσή μου η εξυγίανση»

«Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει αποζημιώσει περισσότερους από 33.000 παραγωγούς, δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από λόγια και υποσχέσεις, στον ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν λάθη που τα πλήρωσαν οι αγρότες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα. Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση. Είναι δέσμευσή μου η πλήρης εξυγίανση του Οργανισμού και η καταβολή των επιχορηγήσεων στους αγρότες με πλήρη διαφάνεια», τόνισε.

Ο κ. Τσιάρας απαρίθμησε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θέσπισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό κόσμο. «Επιχειρούμε να αλλάξουμε το τοπίο στον πρωτογενή τομέα, ποινικοποιούμε το αδίκημα των ελληνοποιήσεων, αλλάζουμε το πλαίσιο λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων
«Πάνω από 19 δις από την ΚΑΠ, τέλος στο βραχνά των κόκκινων δανείων»
«Η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) 2023 – 2027 των 19,3 δις ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα είναι το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα μας, η κλιματική κρίση επηρεάζει αναπόφευκτα την αγροτική παραγωγή. Πολλαπλές κρίσεις απείλησαν την ελληνική κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια, σταθήκαμε δίπλα στην ελληνική κτηνοτροφία έμπρακτα. Βάζουμε τέλος στο βραχνά των κόκκινων δανείων διαγράφοντας και ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις των αγροτών. Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αναμένεται να «ανακουφίσουν» περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες», επεσήμανε.

«Αντέχει ο πρωτογενής τομέας»

«Η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία αντέχουν τόσο σε όγκο όσο και αξία παραγωγής παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η φέτα θα ξεπεράσει τους 120.000 τόνους σε εξαγωγές φέτας, παράλληλα και η ελληνική πτηνοτροφία θα γίνει εξαγωγική. Χρειάζεται άμεσα ένα επενδυτικό εργαλείο για την πτηνοτροφία», υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς.


«Πλατφόρμα επικοινωνίας»

« Στην έκθεση συμμετέχουν εταιρείες από 38 χώρες, είναι μαζική η παρουσία από τα Βαλκάνια, έχει έντονο διεθνή χαρακτήρα, η έκθεση είναι μία πλατφόρμα επικοινωνίας για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, η Zootechnia λειτουργεί συμπληρωματικά με την Agrotica», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Το στίγμα της Zootechnia

Η 13η Διεθνής Έκθεση για την πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία, Zootechnia, φιλοξενηθεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από 954 εκθέτες συμμετέχουν στη Zootechnia.

Η φετινή έκθεση έχει έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα καθώς οι άμεσοι εκθέτες προέρχονται, μεταξύ άλλων, από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Ολλανδία, Πολωνία, Ολλανδία, Τουρκία. Οι έμμεσοι εκθέτες προέρχονται από 38 χώρες.


Σε οκτώ περίπτερα της ΔΕΘ θα φιλοξενηθεί η 13η Zootechnia, με τους διοργανωτές να αναμένουν αυξημένο ενδιαφέρον συγκριτικά με την κλαδική έκθεση του 2023.


Η Zootechnia θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 3, 7, 8, 9,10,12,13,15 και 16. Επίσης, το PET Festival, όπου οι φίλοι των ζώων συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για κάθε πτυχή του διαφορετικού αυτού κόσμου, θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 5 και 6, ενώ το «Σαλόνι Αλόγου», με «εντυπωσιακές επιδείξεις», θα καταλάβει τα περίπτερα 2 και 17.


Εξειδικευμένες εταιρείες της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναμένονται στη 13η Zootechnia με σκοπό να ενημερωθούν, να διευρύνουν τις εμπορικές τους επαφές και να αναζητήσουν νέες αγορές.

Μάλιστα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα των προγραμματισμένων συναντήσεων με περισσότερους από 500 ξένους εμπορικούς επισκέπτες και Hosted Buyers από 12 και πλέον χώρες.


Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης το Εργαστήριο Διατροφής και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO και εταιρείες του αγροτοδιατροφικού τομέα θα παρουσιάσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα made in Greece.

Loader