- Newsroom
Με ανακοίνωση της, η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, χαρακτηρίζει «συνταγή αποτυχίας» τα προγράμματα Σπίτι Μου και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της στεγαστικής κρίσης.
Τονίζει:
Κατώτερα των αναγκών για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αποδεικνύονται γι' ακόμη μια φορά τα προγράμματα Σπίτι Μου καθώς όπως αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες, το πρόγραμμα "Σπίτι μου 1" δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των 40.000 αιτήσεων και των 23.875 προεγκρίσεων.
Τα δάνεια που έχουν δοθεί, είναι μόλις 7.681. Μόλις το ένα τρίτο των προεγκρίσεων δηλαδή και το ένα πέμπτο των αιτήσεων.
Τα δύο τρίτα των 14.497 αιτήσεων που προεγκρίθηκαν, κόπηκαν μετέπειτα απο τα σκληρά τραπεζικά κριτήρια με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να υποεκτελείται κατά 150 εκατομμύρια, γεγονός αναμενόμενο.
Όσοι πληρούσαν τα κοινωνικά κριτήρια και έχοντας ιδιαίτερη ανάγκη, έγιναν έρμαια των τραπεζών που εν τέλει τους απέρριψαν.
Με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έγινε η επιλογή των "τυχερών" που έλαβαν τα λιγοστά δάνεια.
Κάλλιστα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τραπεζική διευθέτηση, δηλαδή "γαλάζια δάνεια".
Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση παρέδωσε τον απόλυτο έλεγχο δημοσίων πόρων σε ιδιωτικούς φορείς, γνωστούς για την κοινωνική αναλγησία και την αδιαφορία τους δήθεν για το κοινό καλό;
Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί για τη στεγαστική κρίση που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και θηλιά στο λαιμό των συμπολιτών μας.
Αντί στεγαστικής και κοινωνικής πολιτικής επιλέγει σταθερά τη στήριξη των τραπεζών και του πελατειακού κράτους.
Παρέδωσε 750 εκατομμύρια δημοσίων πόρων εν λευκώ στο διευθυντικό δικαίωμα των τραπεζών. Έγιναν στην ουσία collaterals για την ασφάλεια των τραπεζών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν είχε στη φιλοσοφία της τη στήριξη των πολιτών και να χαράξει πραγματικά στεγαστική πολιτική, θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να έχει φτιάξει πολλά περισσότερα σπίτια και να τα έχει παραχωρήσει, ενοικιάσει με ευνοϊκούς όρους στους συμπολίτες μας που πασχίζουν να σταθούν στα πόδια τους.
Να παρέχει ασφάλεια και προοπτική στις οικογένειες όπως γίνεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Αντιθέτως, η Ελλάδα καταγράφει τριπλάσια ετήσια αύξηση ενοικίων έναντι της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2025 (9,8% έναντι 3,25%), ενώ παραμένει η των τελευταίων έσχατη και μόνη χώρα στην Ευρώπη, με μηδενικό απόθεμα κοινωνικών κατοικιών και άρα χωρίς απαντήσεις για τις πραγματικές ανάγκες στη στεγαστική κρίση.
Το 2023 η χώρα μας ήταν προτελευταία σε δαπάνες για στεγαστική πολιτική ως ποσοστό του ΑΕΠ (έναντι ΜΟ της ΕΕ 1%) ενώ παραμένει τελευταία ως προς τις δαπάνες για οικοδόμηση κατοικιών, στο απόλυτο 0% (έναντι ΜΟ ΕΕ 0,5%).
Στην Ελλάδα, μέσα σε τέσσερα χρόνια (2019-2023) το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε κατά 5,8% (από το 75,4% του πληθυσμού στο 69,6%) κατρακυλώντας από την 14η στην 17η θέση.
Από το 2019, 580.000 συμπολίτες μας δεν ζουν πλέον στο δικό τους σπίτι. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν - 0,6%.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:
▫️Είμαστε πρώτοι στην ΕΕ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, λογαριασμούς κοινής ωφελείας & ενοίκια. Το 47,3% των αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως (2,03 εκατ.νοικοκυριά). Ο ΜΟ της ΕΕ είναι 9,2%
▫️Η Ελλάδα το 2023 ήταν πρώτη στην ΕΕ με 26% ποσοστό πληθυσμού να αδυνατεί να νοικιάσει σπίτι τους τελευταίους 12 μήνες (ΜΟ ΕΕ 13%).
Δυστυχώς, με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου σε αρκετές από αυτές, τα μισά εκ του συνόλου των ενοικιαζόμενων σπιτιών, έχουν ρυθμιζόμενο ή μειωμένο κοινωνικό ενοίκιο.
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ έσπειρε φρούδες ελπίδες και γύρω από τη στεγαστική κρίση και θερίζει κοινωνικές θύελλες.