Στα Τρίκαλα οι μεταφορές γίνονται πλέον με... ρομπότ (φωτ.)
Τα ρομπότ ξεκίνησαν από τον Μύλο των Ξωτικών και θα συνεχίσουν με μεγαλύτερες αρμοδιότητες
Οι συγκεκριμένου τύπου κατοικίες ξεχωρίζουν για την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη χρήση τους
Η χώρα μας μπαίνει σε νέα εποχή και αλλάζει επίπεδο στο χώρο των κατασκευών και της οικοδομής. Μάλιστα σε αυτή τη νέα εποχή πρωταγωνιστεί μια Τρικαλινή εταιρεία, καθώς στην Λάρισα και έπειτα από 2 περίπου χρόνια μελετών και σχεδιασμού, αδειοδοτήθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης 7όροφης πολυκατοικίας στην Ελλάδα η οποία θα πιστοποιηθεί ως Παθητικό κτίριο (Passive House) από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) και από το Darmstadt της Γερμανίας.
Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται εκ θεμελίων μια τέτοια πολυκατοικία- παθητικό κτίριο 7 ορόφων από πιστοποιημένους σχεδιαστές παθητικών κτιρίων– η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.
Η πολυκατοικία θα αποτελείται από 7 υπερσύγχρονα οροφοδιαμέρισματα 109 τ.μ. τα οποία θα συνοδεύονται από θέση στάθμευσης στην πιλοτή και αποθηκευτικό χώρο στο υπόγειο του κτιρίου.
Αξίζει να σημειωθεί, σε μια δύσκολη συγκυρία, ότι οι συγκεκριμένου τύπου κατοικίες ξεχωρίζουν για την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη χρήση τους.
Η ενεργειακή σχεδόν ανεξαρτησία του κτιρίου αποτέλεσε τη βάση, τόσο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του όσο και των υπόλοιπων μελετών που απαιτούνται για την ανέγερσή του.
Πιο συγκεκριμένα η απαίτηση θέρμανσης με ορθή χρήση είναι 12 kWh ανά τ.μ. το χρόνο και ψύξης 15 kWh ανά τ.μ. το χρόνο που αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 3100kWh ανά διαμέρισμα 109 τ.μ. το χρόνο. Ανεξάρτητα από την τιμή της κιλοβατώρας και τις διακυμάνσεις της, είναι εύκολα αντιληπτό ότι ένα παθητικό κτίριο εξασφαλίζει έως και 10 φορές μειωμένους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης.
Παράλληλα παρέχεται συνεχώς ο απαραίτητος καθαρός αέρας προσφέροντας έτσι άριστη ποιοτικά ατμόσφαιρα.
Εν κατακλείδι, το πρότυπο του παθητικού κτιρίου αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την ανεξαρτησία από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, που σε συνδυασμό με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) υπόσχεται ένα αειφόρο μέλλον για όλους μας”.
Τα ρομπότ ξεκίνησαν από τον Μύλο των Ξωτικών και θα συνεχίσουν με μεγαλύτερες αρμοδιότητες
Διευκρινίσεις μετά από τα σχετικά ρεπορτάζ από κύκλους προσκείμενους στο Σώμα
Ο 21χρονος συνελήφθη και θα απολογηθεί τη Δευτέρα
Τα ποσά που θα καταβληθούν σε 81.923 δικαιούχους