Γερμανία: Πώς και γιατί κατέρρευσε ο τρικομματικός συνασπισμός
Οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας
Ο καγκελάριος, ο οποίος πρόκειται την επόμενη Τετάρτη να μιλήσει στο κοινοβούλιο δεν θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κάλεσε σήμερα τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητήσει την προσεχή Τετάρτη την ψήφο εμπιστοσύνης της Bundestag, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Την πρόταση απέρριψε άμεσα η κυβέρνηση.
«Στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Στις 19 Ιανουαρίου θα μπορούσαμε να έχουμε εκλογές στη Γερμανία. Αυτή είναι η πρότασή μου. Το διάστημα είναι αρκετό για την προετοιμασία των εκλογών», δήλωσε ο κ. Μερτς και υπενθύμισε ότι μόνο ο καγκελάριος μπορεί να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στους βουλευτές. «Είναι ένα ισχυρό εργαλείο αυτό, αλλά είναι ανεύθυνο να το μεταχειρίζεται κανείς κατά τρόπο ώστε να υπάρξει απλώς μια καθυστέρηση για την αλλαγή του έτους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν απέρριψε την πρόταση του κ. Μερτς, επιβεβαιώνοντας ότι ο καγκελάριος, ο οποίος πρόκειται την επόμενη Τετάρτη να μιλήσει στο κοινοβούλιο σε προγραμματισμένη συνεδρίαση, δεν θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου DPA, το οποίο επικαλείται πηγές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων
Δεν επαληθεύθηκαν πάντως φόβοι για δυσμενέστερα στοιχεία, καθώς ο αριθμός των ανέργων έμεινε κάτω από τα 3 εκατομμύρια