Γ. Αυτιάς: Στο επίκεντρο η γραφειοκρατία σε ερώτηση του προς την Κομισιόν

Ποια ήταν τα τρία ερωτήματα του Ευρωβουλευτή

- Newsroom

Το ερώτημα της μείωσης της γραφειοκρατίας, θέτει στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, ορμώμενος από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

    

   Ο κ. Αυτιάς καταγράφει τις επισημάνσεις του κ. Ντράγκι για «μεγαλύτερη ευελιξία της Κομισιόν σε αποφάσεις που αφορούν στην οικονομία, στη θέσπιση ευρωπαϊκού στρατού, στο δίπολο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων σε ενέργεια και ανταγωνιστικότητα».

   

   Όπως σημειώνεται, ο κ. Ντράγκι, μιλώντας στον ΕΚ, είχε τονίσει ότι «η πρόοδος είναι πλέον εκτός ΕΕ» και ότι «τα εσωτερικά εμπόδια της ΕΕ ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες».

   

   Η ΕΕ έχει καταλήξει να είναι μία κοινή αγορά εμποδίων και όχι απρόσκοπτης διακίνησης αγορών και υπηρεσιών που ήταν η αρχική ιδέα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, χάνοντας έτσι το βασικό της πλεονέκτημα πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε, τονίζεται, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταρριφθούν όλα τα εμπόδια.

   

   Για παράδειγμα, «μόνο οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί κανόνες στον τομέα των εταιρειών τεχνολογίας προκαλούν σημαντική επιβάρυνση, καθώς το κόστος συμμόρφωσης με το GDPR έχει μειώσει τα κέρδη για τις μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έως και 12% και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και πολυνομία να οδηγεί ευρωπαϊκές εταιρείες να τονώνουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τρίτες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα που έχουν απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο».

   

   Οι ερωτήσεις του Γ. Αυτιά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

   1. Προτίθεται να λάβει μέτρα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία εντός της ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τη διαφάνεια και τις εμπορικές συναλλαγές;

   2. Ενόψει των επικείμενων μέτρων προστατευτισμού από τις ΗΠΑ, θα θεσπίσει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς αυτοβοήθειας που θα ενισχύσουν τις εγχώριες βιομηχανίες της, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτους εταίρους;

   3. Στοχεύει η Κομισιόν να θεσπίσει ενιαίες τιμές ενέργειας;

   

Loader