- Newsroom
Έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων στα F-35, με τους πρώτους 14 ιπτάμενους και 60 τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας να μεταβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με το με το ρεπορτάζ της kathimerini.gr, αν και η παράδοση των πρώτων ελληνικών μαχητικών 5ης γενιάς προγραμματίζεται για τα τέλη της δεκαετίας και η άφιξή τους στην Ανδραβίδα για τις αρχές της επόμενης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η εκπαίδευση έχει μεγάλη διάρκεια, είναι σύνθετη και απαιτητική, επομένως ξεκινά πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Το πρώτο στάδιο της μύησης των ιπταμένων στα F-35 γίνεται στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα, σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο που ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση. Για κάθε υποψήφιο πιλότο απαιτούνται τουλάχιστον 192 ώρες στο έδαφος πριν από την πρώτη πτήση. Ο λόγος είναι πως το F-35 δεν έχει διαμόρφωση διθέσιου, έτσι η πρώτη επαφή του χειριστή γίνεται σε υπερσύγχρονους εξομοιωτές FMS (Full Mission Simulator). Εκεί οι πιλότοι εξοικειώνονται με τη διακοπτολογία και τα χαρακτηριστικά του μαχητικού και γράφουν τις πρώτες τους ώρες στον «αέρα».
Οι τεχνικοί ξεκινούν την «καριέρα» τους στα F-35 στην αεροπορική βάση Elgin της Φλόριντα και πριν φτάσουν στο πραγματικό αεροπλάνο, εξασκούνται σε ψηφιακά μοντέλα και μακέτες. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 2.685 πιλότοι και 17.260 τεχνικοί.
Μετακομίζουν
Πριν από την τυπική έναρξη της εκπαίδευσης, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι επιφορτισμένα με το πρόγραμμα των F-35 αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσιγκτον προκειμένου να στελεχώσουν το ελληνικό τμήμα του JPO (Joint Program Office). Πρόκειται για το γραφείο που διαχειρίζεται τους διεθνείς πελάτες του προγράμματος F-35 και υπάγεται απευθείας στην αμερικανική κυβέρνηση.
Από την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, η ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος και θα αποτελεί τον σύνδεσμο με την Αθήνα, και συγκεκριμένα με την Ανδραβίδα, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες που έχουν σχέση με την αγορά των 20 αεροσκαφών, την υποστήριξη τους και γενικότερα την ένταξη της Ελλάδας στο κλειστό κλαμπ των χρηστών F-35.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών τονίζουν στην «Κ» ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος και πως σύντομα πρόκειται να γίνει η ανάθεση της σύμβασης από την αμερικανική κυβέρνηση στη Lockheed Martin, ορόσημο που θα σημάνει την έναρξη κατασκευής των 20 ελληνικών F-35.
Τα σχέδια της Αθήνας
Την ίδια ώρα, η Αθήνα σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της μπροστά στο ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, η Αγκυρα δεν αναμένεται να λάβει αεροσκάφη νωρίτερα από την Αθήνα, καθώς οι ενεργές παραγγελίες στη γραμμή παραγωγής δεν επιτρέπουν την παράδοση νέων F-35 πριν από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, δίνοντας στην Ελλάδα ένα ελαφρύ προβάδισμα στη χρήση του μαχητικού.
Αν τελικά η Τουρκία καταφέρει να επιστρέψει, ο αεροπορικός στόλος των δύο χωρών θα είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικά παραπλήσιος, αν και αριθμητικά η Αγκυρα θα εξακολουθήσει να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα. Ωστόσο, ο παράγοντας που αναμένεται –για ακόμη μία φορά– να ανατρέψει τις ισορροπίες είναι τα γαλλικά μαχητικά. Στο παρελθόν, η προμήθεια των Mirage 2000 και των Mirage 2000-5 έγειρε την πλάστιγγα του αεροπορικού ισοζυγίου υπέρ της Ελλάδας, απέναντι στον συμπαγή τουρκικό στόλο των F-16.
Ο συνδυασμός Rafale και Meteor αποτελεί σήμερα το πιο πλήρες «πακέτο» αεροπορικής υπεροχής που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο και μια ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας στα F-35, θα είχε ως λογικό επακόλουθο την επένδυση της Αθήνας σε περισσότερα γαλλικά μαχητικά αλλά και σε συστήματα έγκαιρης αποκάλυψης απειλών.
Πηγή: kathimerini.gr