Ερώτηση Γιαννούλη για τα προβλήματα σε κτήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Την ερώτηση συνυπογράφουν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

- Newsroom

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Θέρμη, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης.

«Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από την πλημμελή συντήρηση πολλών εγκαταστάσεων του ΑΠΘ. Πρόσφατα στα κτήρια που στεγάζεται το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ξηλώθηκαν επτά πάνελ βάρους 40 κιλών και προσγειώθηκαν μπροστά στις εισόδους των εργαστηρίων ενώ προηγουμένως είχαν πέσει σοβάδες στα κτήρια στο συγκρότημα Λήδα Μαρία» σημειώνει ο κ. Γιαννούλης.

Και προσθέτει: «Πλημμυρισμένα υπόγεια, συνεχείς καθιζήσεις εδάφους, αποκάλυψη των οπλισμών που εκθέτει τις μεταλλικές ράβδους σε οξείδωση, φανερώνουν τις δομικές κακοτεχνίες και τις κακές συνθήκες στην οποία βρίσκονται τα κτήρια του ανωτέρω Τμήματος».

Με την ερώτησή του ο κ. Γιαννούλης ρωτά μεταξύ άλλων τον υπουργό Παιδείας εάν υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη στατικότητα των κτηρίων, πότε έγινε τελευταία φορά συντήρηση των κτηρίων, εάν υπάρχει πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση του Τμήματος και εάν θα προχωρήσουν οι προσλήψεις ικανού αριθμού μηχανικών, που θα στελεχώσουν την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΠΘ.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:

"Αθήνα 20/2/2025

Θέμα: «Ανεστάλησαν τα μαθήματα στα κτήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ ύστερα από πτώση σοβάδων και στα δύο κτήρια του Πανεπιστημίου»

Πρόσφατα στα κτήρια που στεγάζεται το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ξηλώθηκαν επτά πάνελ βάρους 40 κιλών και προσγειώθηκαν μπροστά στις εισόδους των εργαστηρίων και στην κεντρική είσοδο, όπου διεξάγονται τα θεωρητικά μαθήματα. Το παραπάνω περιστατικό συνέβη στο κτήριο «Thomas ενώ προηγουμένως είχαν πέσει σοβάδες στα κτήρια στο συγκρότημα «Λήδα Μαρία» και υπήρξε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, καθώς υπάρχουν υποσταθμοί του ΔΕΔΔΗΕ εντός των κτηρίων. Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα καθώς οι πτώσεις συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Όπως ήταν αναμενόμενο ο κοσμήτορας της Σχολής προχώρησε σε αναστολή όλων των μαθημάτων και στα δύο κτίρια, που βρίσκονται στη Θέρμη λόγω επικινδυνότητας της κατάστασης.

Οι κακές συνθήκες στην οποία βρίσκονται τα κτήρια του ανωτέρω Τμήματος αποδεικνύονται και από το γεγονός, ότι την προηγούμενη των παραπάνω συμβάντων εβδομάδα, υπήρξε διαρροή φυσικού αερίου στα κτήρια στη «Λήδα Μαρία» που ανάγκασε τους καθηγητές να προειδοποιούν τους φοιτητές να μην καπνίζουν ούτε ακόμα και στον προαύλιο χώρο της σχολής!

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται προβλήματα στα κτήρια του συγκεκριμένου Τμήματος, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με έτος λειτουργίας το 1984. Με απόφαση του προέδρου του Τμήματος, είχε ανασταλεί και πάλι η λειτουργία τους, όταν η κακοκαιρία «Bora» τον Δεκέμβριο του 2024 στην κυριολεξία είχε πλήξει τις εγκαταστάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους διδάσκοντες είχαν γίνει πολύ επικίνδυνες.

Τότε οι εκπρόσωποι του Τμήματος είχαν καλέσει την τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου για αυτοψία, χωρίς αυτή να μπορεί να πραγματοποιηθεί γιατί το κτήριο ανήκει σε ιδιώτη. Όσον αφορά ειδικά τα κτήρια, που βρίσκονται στο συγκρότημα Λήδα-Μαρία, είχαν πλημμυρίσει τα υπόγεια, όπου βρίσκονται υποσταθμοί του ΔΕΔΔΗΕ, και δεν υπήρχαν σύμφωνα με δημοσιεύματα ούτε ρελέ ασφαλείας. Οι δε διαβεβαιώσεις των Πρυτανικών Αρχών για βελτίωση των εγκαταστάσεων δεν έχουν τηρηθεί και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύεται και από τα τελευταία περιστατικά.

Ειδικότερα εκπρόσωποι των Πανεπιστημιακών είχαν δηλώσει με ανακοίνωσή τους ήδη μετά την καταιγίδα Βora τον Δεκέμβριο του 2024 ότι: Το πρόβλημα των ακατάλληλων εγκαταστάσεων μετά από αβελτηρία ετών των προηγούμενων πρυτανικών αρχών δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από τις σημερινές πρυτανικές αρχές. Πρόκειται για ένα Τμήμα με εργαστήρια στη Θέρμη, Πυλαία και Σταυρούπολη και με τη γραμματεία στην πανεπιστημιούπολη. Προχθές κατέρρευσαν 7 μεγάλα, γυάλινα πάνελ με μεταλλικό πλαίσιο ημιτελών φωτοβολταϊκών από την στέγη του κτηρίου "Τόμας". Ταυτόχρονα, στο πολύπαθο συγκρότημα του Τμήματος στη Θέρμη κατέρρευσαν ξανά σοβάδες και πλημμύρισαν τα υπόγεια. Πλημμύρες από την βροχή και από τα υπόγεια νερά, αντλία αποστράγγισης που δε λύνει το πρόβλημα, νερά που μπαίνουν από ταράτσες και μπαλκόνια συνθέτουν το όλο "σκηνικό". Οι δομικές κακοτεχνίες των κτηρίων και οι εκτεταμένες φθορές που επιδεινώθηκαν κάνουν εδώ και καιρό καθηγητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, που αντικρίζουν το θέαμα, να φρικιούν: πλημμυρισμένα υπόγεια, συνεχείς καθιζήσεις εδάφους, αποκάλυψη των οπλισμών που εκθέτει τις μεταλλικές ράβδους σε οξείδωση, οδηγούν σε συμπεράσματα που μιλούν για κινδύνους της σωματικής ακεραιότητας φοιτητών και διδασκόντων. Η πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρά σε έργα στήριξης του εδάφους στον περιβάλλοντα των κτηρίων χώρο χωρίς να έχει επαρκώς διερευνήσει τη στατικότητα των κτηρίων. Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από την πλημμελή συντήρηση πολλών εγκαταστάσεων του ΑΠΘ και κυρίαρχα των φοιτητικών εστιών που διαμένουν φοιτητές/τριες του ΑΠΘ.

Επειδή το Tμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών έχει 2.500 αποφοίτους με σημαντικό παραγόμενο έργο και οι φοιτητές και φοιτήτριές ήδη χρειάζεται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν το πανεπιστήμιό τους.

Επειδή θα πρέπει να ελεγχθούν και ζητήματα στατικότητας των κτηρίων, που στεγάζεται το ανωτέρω Τμήμα καθώς η έκταση των φθορών είναι τέτοια που υποδηλώνει και εγκατάλειψη συντήρησης.

Ερωτάται ο

Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

  1. Που οφείλονται τα τελευταία περιστατικά της πτώσης των σοβάδων και των πάνελ στα κτήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ;
  2. Έχουν ξεκινήσει επισκευές στα ανωτέρω κτήρια, πόσο θα διαρκέσουν και ποιο το συνολικό κόστος αυτών;
  3. Υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη στατικότητα των κτηρίων και αν ναι ποιος φορέας τις έχει διενεργήσει;
  4. Πότε έγινε τελευταία φορά συντήρηση των κτηρίων του ανωτέρω Τμήματος και τι περιλάμβανε αυτή;
  5. Έχετε προβλέψει τη μετεγκατάσταση του Τμήματος μέχρι την άρση της διακινδύνευσης των κτηριακών του εγκαταστάσεων και που θα γίνει αυτή;
  6. Θα προχωρήσετε σε προσλήψεις ικανού αριθμού μηχανικών, που θα στελεχώσουν την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΠΘ, ώστε να παραχθούν μελέτες που θα εξασφαλίσουν δημόσιους πόρους για τις επισκευές και κατασκευές κτηρίων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  • Γιαννούλης Χρήστος
  • Βέττα Καλλιόπη
  • Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
  • Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
  • Κοντοτόλη Μαρίνα
  • Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  • Μπάρκας Κωνσταντίνος
  • Νοτοπούλου Κατερίνα
  • Παπαηλιού Γεώργιος
  • Ψυχογιός Γεώργιος
Loader