Έρευνα εντόπισε τους λόγους που μείωσαν το IQ όλου του πληθυσμού της Ευρώπης

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η εκτεταμένη ρύπανση από μόλυβδο, που προκλήθηκε από την εξόρυξη κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οδήγησε σε σημαντική μείωση της γνωστικής ικανότητας σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού της Ευρώπης, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Daily Mail.

Πώς η ανάλυση πάγου αποκάλυψε το πρόβλημα

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας της Ερήμου της Νεβάδα μελέτησαν πυρήνες πάγου, δηλαδή στήλες μήκους έως και 3.400 μέτρων που εξάγονται με γεωτρήσεις. Οι φυσαλίδες αερίου στον πάγο περιείχαν ενδείξεις για την ατμόσφαιρα περασμένων εποχών. Η παρουσία ρύπων, όπως ο μόλυβδος, αποτέλεσε στοιχείο βιομηχανικής δραστηριότητας.

Η ανάλυση τριών πυρήνων πάγου έδειξε ότι οι εκπομπές μολύβδου αυξήθηκαν δραματικά γύρω στο 15 π.Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν σε ακμή. Τα επίπεδα παρέμειναν υψηλά για 150 χρόνια, μέχρι την αρχή της παρακμής της αυτοκρατορίας.

Σύνδεση μόλυβδου και γνωστικής εξασθένησης

Συνδυάζοντας τα στοιχεία τους με προηγούμενες έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών της εποχής αυξήθηκαν κατά 2,5 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο. Αυτό επέφερε μείωση της γνωστικής ικανότητας κατά 2-3 μονάδες IQ σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Ο Joe McConnell, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε:
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που δεδομένα από πυρήνες πάγου μεταφράζονται σε συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων και υπολογίζονται οι επιπτώσεις στον άνθρωπο».

Ο μόλυβδος και οι καταστροφικές επιπτώσεις του

Η ρύπανση στην αρχαιότητα σχετιζόταν κυρίως με την εξόρυξη αργύρου. Οι μεταλλωρύχοι έλιωναν το ορυκτό γαλένα, πλούσιο σε μόλυβδο, για να εξάγουν το πολύτιμο μέταλλο, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες μολύβδου στην ατμόσφαιρα.

Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος:

  • Στους ενήλικες προκαλεί στειρότητα, αναιμία, απώλεια μνήμης, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και μειωμένη ανοσία.
  • Στα παιδιά, ακόμη και χαμηλές εκθέσεις έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο IQ, προβλήματα συγκέντρωσης και ακαδημαϊκές δυσκολίες.

Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), φωτίζοντας την αόρατη αλλά καταστροφική επίδραση της βιομηχανικής ρύπανσης στην υγεία και την ευφυΐα των αρχαίων κοινωνιών.

Loader