Έρχονται ανατιμήσεις στο ψωμί - Τι λένε οι αρτοποιοί

Πόσο θα επηρεάσoυν την τελική τιμή τα κόστη ενέργειας αλλά και οι αυξήσεις στα σιτηρά

- Newsroom

Ανατιμήσεις θα δουν το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές στο ψωμί καθώς εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να απορροφούν τις διαδοχικές αυξήσεις στα κόστη."

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η μέση τιμή της φρατζόλας που σήμερα διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40, ενώ κάποιοι φούρνοι έχουν περάσει ήδη τις πρώτες αυξήσεις στα ράφια τους."

«Υπάρχει μία μικρή διαφορά όχι πολύ μεγάλη, ένα 10% – 12% παραπάνω», «Παίρνεις δηλαδή μισή φρατζόλα μπορεί να φτάσει και το 1,30 ας πούμε», ανέφεραν καταναλωτές."

Άνοδος του κόστους ενέργειας αλλά και αυξήσεις στα σιτηρά

Αιτία των ανατιμήσεων το ενεργειακό κόστος, αλλά και οι αυξήσεις στα άλευρα. Το μαλακό αλεύρι, που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον οι αρτοποιοί για την παρασκευή ψωμιού σήμερα κοστίζει 48-49 λεπτά το κιλό, με τις αλευροβιομηχανίες να έχουν ανακοινώσει αυξήσεις 4-5 λεπτών, ανεβάζοντας το κόστος στα 52-54 λεπτά το κιλό.

«Δυστυχώς μετά από πάρα πολύ καιρό η ενέργεια έχει ανέβει πάνω από 120%. Από ‘κει που πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα πληρώνουμε 19 λεπτά. Το αλεύρι έχει ακριβύνει, οι πρώτες ύλες, βούτυρα, λάδια, σουσάμι. Είναι αναπόφευκτο να ανεβάσουμε τις τιμές», ανέφερε ο πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης, στο ΕΡΤNews.

Loader