- Newsroom
Εκατοντάδες παραμύθια διαβάστηκαν σε σχολεία όλης της χώρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μια από τις δράσεις στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 900 σχολικές μονάδες της χώρας, ήταν ιδέα της Χαρίκλειας Βούρα, η οποία είναι εκπαιδευτικός και υπεύθυνη βιβλιοθήκης «Κυψέλη», του 2ου Δημοτικου Σχολείου της Νέας Αλικαρνασού στο Ηράκλειο. Η ιδέα της ήταν αυτή την ημέρα οι εκπαιδευτικοί να διαβάσουν ταυτόχρονα στους μαθητές και στις μαθήτριες παραμύθια ή βιβλία και μέσω αυτής της διαδικασίας, να γεννηθεί η δράση «Διαβάζουμε μαζί», υπενθυμίζοντας την αξία και τα οφέλη της επαφής των παιδιών με το παιδικό βιβλίο.
Η κ. Βούρα μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ εξήγησε ότι η ιδέα της γεννήθηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και μίλησε για την αξία του παιδικού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, που στηρίχθηκε από την ομάδα "Νηπιαγωγοί εν δράσει" αναδείχθηκε το "μαζί" και αυτό είναι πάρα πολύ συγκινητικό. Θέλω για αυτή τη μεγάλη αγκαλιά να ευχαριστήσω όσες και όσους συμμετείχαν και να ευχηθώ, αυτή η δράση να γίνει θεσμός γιατί είναι αλήθεια ότι μας χάρισε όμορφες στιγμές μέσα στα σχολεία» σημείωσε η κ. Βούρα, προσθέτοντας ότι «ένα βιβλίο ή ένα παραμύθι, μας ταξιδεύει. Ονειρευόμαστε μέσα από αυτό και γινόμαστε πιο δυνατοί. Ανοίγουμε τα φτερά μας και για το λόγο αυτό τα παιδιά και το παραμύθι, τα παιδιά και τα βιβλία, πρέπει να είναι κοντά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα».

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Αλικαρνασού όπως και πολλά άλλα στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα, συμμετείχε στη δράση, με τον διευθυντή Γεράσιμο Τσιλιμιδό, να επισημαίνει ότι «το βιβλίο είναι ένας καλός φίλος, μας ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς και τονώνει την ψυχική μας υγεία».
Προκειμένου να γίνει η διάχυση της δράσης ενημερωθήκαν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού Ηράκλειου μέσα από την ομάδα «Νηπιαγωγοί εν δράσει» του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», η οποία αγκάλιασε την ιδέα από την πρώτη στιγμή. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε ανοικτό κάλεσμα μέσω του διαδικτύου, τόσο από την «Κυψέλη» όσο και από την ομάδα «Νηπιαγωγοί εν δράσει» με τα αποτελέσματα να ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Η υπεύθυνη της ομάδας «Νηπιαγωγοί εν δράσει», Άννα Στουμπίδη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως αυτή η τόσο μεγάλη συμμετοχή και πέραν του Ηρακλείου και της Κρήτης, υπήρξε αποτέλεσμα της ενημέρωσης, μέσω εκπαιδευτικών ομάδων του διαδίκτυου. Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, αφού ξεπεράσαμε τις 900 σχολικές μονάδες πανελλαδικά και δημιουργήθηκε αβίαστα και γρήγορα ένα εθνικό δίκτυο δράσης» ανέφερε, εξηγώντας ότι η διαδικασία συμμετοχής των σχολικών μονάδων ήταν απλή, αφού γινόταν με τη συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής φόρμας. Μάλιστα, η υπεύθυνη της ομάδας και διευθύντρια του 22ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου - μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δ. Θεοτοκόπουλος και αναπληρώτρια αιρετή ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, επισήμανε ότι η λογική ήταν σε ώρα κοινή την Τετάρτη 2 Απριλίου (10πμ για τα δημοτικά σχολεία και 10.45πμ για τα νηπιαγωγεία) να γίνει ταυτόχρονη ανάγνωση των βιβλίων/παραμυθιών που είχαν επιλέξει οι εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, εξήγησε, ότι η δράση πέρα από τις στιγμές φιλαναγνωσίας και χαράς μέσα στις σχολικές μονάδες, θα ολοκληρωθεί με την ανάρτηση της επεξεργασίας του βιβλίου σε ένα padlet, που θα κοινοποιηθεί μετά τις 2 Μαΐου και θα επισφραγίσει την πρώτη δράση φιλαναγνωσίας πανελλήνιας εμβέλειας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Δ.Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης εξέφρασε τη χαρά του για τη συγκεκριμένη και πρωτότυπη δράση φιλαναγνωσίας, συμπληρώνοντας πως «μέσα από διάφορες πρακτικές (δημιουργική γραφή, κολάζ, αφίσες, βίντεο, podcast κ.ά.) οι μικροί αναγνώστες συνεργάζονται, διαβάζουν, δημιουργούν, ανακαλύπτουν».