E. Λέκκας για τον σεισμό στη Μιανμάρ: Τα σεισμικά κύματα συντονίστηκαν με τις ψηλές κατασκευές

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος έκανε o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

- Newsroom

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των θυμάτων στη Μιανμάρ θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι ήδη γνωρίζουμε έκανε o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με την μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε όταν ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ ισοπέδωσε ολόκληρες γειτονιές, στην Ελλάδα δεν διατρέχουμε τον ίδιο κίνδυνο καθώς «έχουμε ως χώρα έναν καλό αντισεισμικό κανονισμό». Για το σεισμό που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 1.700 άτομα μίλησε και ο Κωνσταντίνος Τσίλης, Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, ο οποίος έκανε λόγο «για βιβλική καταστροφή».

«Λαμβάνοντας υπόψιν σεισμούς που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή με το ίδιο γαιωδυναμικό πλαίσιο, η πυκνότητα του πληθυσμού, το μέγεθος, το βάθος του σεισμού, η κατευθυντικότητα, η τρωτότητα των κτηρίων, φτάνουμε στο συμπέρασμα τα θύματα να είναι πολύ πιο πολλά» σημείωσε ο καθηγητής.

Όπως τόνισε θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός στις επιπτώσεις του σεισμού: «Στην πρωτεύουσα οι καταστροφές είναι εγγύς πεδίου, δηλαδή άμεσες, ενώ η άλλη κατηγορία εμφανίστηκε στην Ταϊλάνδη όπου λόγω της απόστασης το κούνημα από τον σεισμό είναι αργό και μεγάλο». Σύμφωνα με τον καθηγητή εκεί τα σεισμικά κύματα συντονίστηκαν με τις ψηλές κατασκευές

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Λέκκας τόνισε είναι άλλες οι ζημιές που έχουμε κοντά στο επίκεντρο και στη Βιρμανία, και άλλες καταστροφές οι οποίες έχουμε στην Μπανγκόκ λόγω του συντονισμού των ψηλών κτηρίων.

Βιβλική καταστροφή στα Βόρεια της χώρας

«Στην Ταϊλάνδη πληρώνουν τις κακοτεχνίες» δήλωσε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, εκτιμώντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων πιθανώς δεν θα γίνουν ποτέ γνωστοί. «Η επικοινωνία στη Μιανμάρ είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του καθεστώτος και των διακοπών ρεύματος. Στα βόρεια της χώρας, στο Mανταλέι η καταστροφή είναι βιβλική. Οι δρόμοι έχουν καταρρεύσει και η ανθρωπιστική βοήθεια δυσκολεύεται να φτάσει» ανέφερε.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για το εάν απαιτείται μεγαλύτερη αντισεισμική θωράκιση στη χώρα μας με δεδομένα την ύπαρξη τριών μεγάλων ρηγμάτων στην Ελλάδα, απάντησε: «Η Ελλάδα διαθέτει έναν εξαιρετικά προηγμένο αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζεται εδώ και 40 χρόνια. Οι κατασκευές μας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ η επιστημονική κοινότητα έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στην αντισεισμική προστασία».

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Λέκκας, κάνοντας μία αντιστοίχιση ουσιαστικά σεισμών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο σεισμών παρομοίων σεισμών, όχι μόνο με το μέγεθος αλλά και με τις άλλες παραμέτρους, διαπιστώνει κανείς ότι «στην Ελλάδα οι βλάβες από σεισμούς είναι πάρα πάρα πολύ μικρές, ακόμα και από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όσον αφορά τα πολυώροφα κτήρια επισήμανε ότι «τα ψηλά κτίρια πάντα θέλουν μια επιμέλεια στην κατασκευή. Πρέπει να υπάρχουν ειδικές συνθήκες και να υπάρχουν ειδικοί θεμελίωσης».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρό δομημένο ιστό, με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό και με βάση την εμπειρία που έχουν οι Έλληνες μηχανικοί και οι επιστήμονες, έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοιες περιπτώσεις και σε επίπεδο ανθρώπων».

Αναφορικά με τον έλεγχο της αντισεισμικής θωράκισης στα δημόσια κτήρια, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι έχουν απογραφεί 30.000 κτήρια και έχουν ελεγχθεί ήδη 18.000. «Μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει τους ελέγχους, καλύπτοντας ένα κενό δεκαετιών» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Loader