Το νέο αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο παρουσιάζει σήμερα στο Λονδίνο η METLEN - Δείτε live
Τι περιλαμβάβει και που αποσκοπεί
Οι ανακοινώσεις οικονομικής στήριξης της Τρίτης των 1,1 δισ. και τα σενάρια για τα μέτρα 1,5 δισ. στη φετινή ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου
Ένα μίνι πακέτο ΔΕΘ ανακοίνωσε την Τρίτη του Πάσχα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία κίνηση που για πολλούς κρίθηκε ασυνήθιστη για την εποχή, αλλά ήταν δικαιολογημένη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες το πρόσθετο πλεόνασμα της χώρας μας για το 2024 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φέτος. Στην κυβέρνηση περίμεναν τα θετικά νέα και είχαν προετοιμάσει διαφορετικά σενάρια μέτρων. Έτσι όταν την Τρίτη το πρωί ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2024 είναι 1,3% και το πρωτογενές 4,8%, ενεργοποιήθηκε το πιο αισιόδοξο σενάριο που αποτυπώθηκε και στο μήνυμα του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τηλεοπτικό μήνυμα γυρίστηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και αφού είχαν οριστικοποιηθεί τα καλά νέα για το πλεόνασμα.
Μάλιστα λέγεται ότι την Κυριακή του Πάσχα και λίγο πριν από την εξαγγελία του πρωθυπουργού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί τον υφυπουργό του Θάνο Πετραλιά, ξενύχτησαν για την προετοιμασία όχι μόνο των ανακοινώσεων Μητσοτάκη, αλλά και του σχεδιασμού για το τι θα επακολουθήσει στη ΔΕΘ. Γιατί όπως λένε στην κυβέρνηση «αν δεν ξέρεις τα δημοσιονομικά περιθώρια από τώρα, δεν μπορείς να δεσμευτείς ούτε για το τρέχον έτος», ενώ υπάρχει και άμεση συσχέτιση ανάμεσα στις ανακοινώσεις της Τρίτης και το πακέτο της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.
Ο στόχος των μέτρων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ήταν σαφής και στόχευε στη στήριξη ομάδων νεότερης ηλικίας, όπου η ΝΔ εμφανίζει εμφανή μείωση της δυναμικής της, αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι υπερήλικες και τα ΑμεΑ.
Δεύτερη βασική στόχευση -και αυτό φάνηκε από την επίσκεψη που έκανε ο πρωθυπουργός την επαύριο της ανακοίνωσης των μέτρων στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας- είναι η έμφαση στις πολιτικές για την προσιτή στέγη, τόσο στο σκέλος της στήριξης της ζήτησης όσο και στο σκέλος της τόνωσης της προσφοράς. Στη σχετική σύσκεψη της Τετάρτης έγινε ανασκόπηση του πλέγματος πολιτικών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, στο οποίο προστίθεται από φέτος η ετήσια επιστροφή στους ενοικιαστές του 1/12 της δηλωμένης δαπάνης για ενοίκια, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν εύκολα, με λίγα κλικ, κάθε στεγαστικό πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες τους.
Το μπαράζ θετικών ειδήσεων με αφετηρία το ενδιαφέρον της Chevron να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, τις ανακοινώσεις για παροχές σε συνταξιούχους και ενοικιαστές και τις προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείου Παιδείας, έχουν επαναφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου την αισιοδοξία για αναστροφή του κλίματος, η οποία περιμένουν να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα.
«Μικρά δώρα» και πρωτοβουλίες
Η εικόνα που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο σχεδιασμός που έγινε μετά τον ανασχηματισμό αρχίζει να αποδίδει και η ΝΔ ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους, ωστόσο -όπως λέγεται χαρακτηριστικά- «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και πανηγυρισμούς».
Αυτό που κρατούν σε πρώτη φάση είναι η ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα και επιδιώκουν «τη συνέχιση με τον ίδιο ρυθμό και την αποφυγή απρόοπτων που θα οδηγούσαν σε πισωγύρισμα», που συχνά συμβαίνουν το καλοκαίρι.
Με «μικρά δώρα» και πρωτοβουλίες που θα χτυπούν τις λεγόμενες «ιστορίες καθημερινής τρέλας» που καταγράφονται στην ελληνική κοινωνία και για τις οποίες είχε μιλήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η καλλιέργεια προσδοκίας για τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ, ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που αποτελούν παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η μεσαία τάξη, αλλά και τα σώματα ασφαλείας. «Η επόμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο protothema.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινωνώντας με τον πιο επίσημο τρόπο τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Τι περιλαμβάνουν τα σενάρια για το πακέτο της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου; Καταρχήν αναμένεται να κυμανθεί στο ύψος του 1,5 δισ. ευρώ, να οριστικοποιηθεί εντός του Αύγουστο, να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου και να ισχύσει από το 2026. Θα βασίζεται στα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και στο δημοσιονομικό χώρο που θα απελευθερώσει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και εισφορών, τιμαριθμική προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, «κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και στοχευμένες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεσαία τάξη, η οποία έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιβαρύνσεων από τη δεκαετή κρίση και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Όλες οι αλλαγές στην άμεση φορολογία θα εξεταστούν υπό το πρίσμα των περιορισμών που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς και του επιπλέον ταμειακού χώρου που θα προκύψει από την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το ανώτατο δημοσιονομικό όριο, το οποίο για το 2026 έχει τεθεί στο 3,6%.
Ένα πρώτο στίγμα για το εύρος των ελαφρύνσεων θα δίνεται στο «ενημερωτικό σημείωμα» που θα αποσταλεί στην Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα περιγράφονται οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για τη διετία 2024–2025, καθώς και τα επιπλέον έσοδα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, τα οποία για το 2024 εκτιμάται ότι άγγιξαν τα 2 δις ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται μεταξύ των άλλων παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, με μείωση του συντελεστή για συγκεκριμένα εισοδήματα, «σπάσιμο» της κλίμακας με προσθήκη νέων συντελεστών για άλλες κατηγορίες εισοδημάτων, αλλά και διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου (σήμερα είναι 40.000 ευρώ), πάνω από το οποίο ξεκινά η επιβολή του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%.
Ακόμη εξετάζεται η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης και σε βάθος χρόνου η πλήρης κατάργησή τους με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Περαιτέρω η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζόμενους και εργοδότες, μέτρο που θα επιφέρει αυτόματα αύξηση των καθαρών αποδοχών και περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους
Έτσι εκτός από τις κατηγορίες που αφορούν τα πρόσφατα μέτρα η κυβέρνηση με το πακέτο της ΔΕΘ στοχεύει στους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης.
Περί διαδοχολογίας
Στο πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδομάδα που μας πέρασε έκλεισε μία και καλή τη συζήτηση περί διαδοχολογίας που επιχειρήθηκε να ανοιχτεί το τελευταίο διάστημα παρασκηνιακά. Ξεκαθαρίζοντας και σε απόλυτα προσωπικό τόνο ότι θα επιχειρήσει τη νίκη της ΝΔ και για τον ίδιο μια τρίτη θητεία. Τέλος με τη φράση ότι «τουλάχιστον εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που μπορεί να μιλάμε για αυτοδυναμία» έδειξε μία αισιοδοξία που το τελευταίο διάστημα είχε εξαφανιστεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 27.04.2025
Τι περιλαμβάβει και που αποσκοπεί
«Οικονομικό σκάνδαλο με απευθείας αναθέσεις από το Δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που επέστρεφαν και επιστρέφουν με τη μορφή παροχής υπηρεσιών στη Ν.Δ.»
«Ουσιαστικός σκοπός μας είναι μια νέα ΔΕΗ»
Το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν Μαγνητικό κι έναν Αξονικό Τομογράφο, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες αναμονές στη διενέργεια εξετάσεων - Στις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες του 424, έρχεται να προστεθεί και η μη λειτουργία του Τμήματος Αιμοδοσίας