ΔΙΠΑΕ: «Πράσινο φως» για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής

O πρύτανης, ο κοσμήτορας, απόφοιτοι και φοιτητές μιλούν στη «ΜτΚ» για μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του ακαδημαϊκού ιδρύματος

Νέα εποχή για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), με έδρα στη Θεσσαλονίκη και παραρτήματα σε Σέρρες, Κατερίνη και Κιλκίς, μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης βάσει της οποίας πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου αντιστοιχήθηκαν πλήρως, ως προς τα αντίστοιχά τους τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΙΠΑΕ που πλέον παίρνει σάρκα και οστά, μετά την απόφαση της Συγκλήτου, για την υποβολή πρότασης προς τον κ. Πιερρακάκη, που αφορά την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΔΙΠΑΕ με έδρα στις Σέρρες, σύμφωνα με όσα ορίζει η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 66 του Ν. 4610/2019. Στην Πολυτεχνική Σχολή θα ενταχθούν αρχικά τα τμήματα: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Σχολής Μηχανικών (Σίνδος), Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών (Σέρρες), Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Μηχανικών (Σέρρες), Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών (Σίνδος) και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Σχολής Μηχανικών (Σίνδος).

Ακαδημαϊκή εξέλιξη των τμημάτων

«Προτεραιότητα για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος αποτελεί η ενίσχυση και συνεχής ακαδημαϊκή εξέλιξη των τμημάτων του και εξαρχής είχαμε θέσει ως στόχο την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των τμημάτων και τη δημιουργία μίας ισχυρής και εμβληματικής Πολυτεχνικής Σχολής, ως μετεξέλιξη της Σχολής Μηχανικών που διαθέτει το Πανεπιστήμιό μας. Πλέον, αναμένεται η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τον οποίο έχουμε μία άριστη συνεργασία, για την ίδρυση της Σχολής με έδρα στις Σέρρες. Εκκρεμεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αντιστοίχηση των Τμημάτων Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής και Πολιτικών Μηχανικών (έπειτα από σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 66 του Ν.4610/2019), τα οποία θα ενταχθούν και αυτά στην Πολυτεχνική», σημείωσε με δηλώσεις του στη «ΜτΚ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής, Σταμάτης Αγγελόπουλος.

Περιέγραψε ότι πλέον απόφοιτοι και φοιτητές αυτών των τμημάτων θα έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και τη δυνατότητα εγγραφής τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). «Τα τμήματα αυτά είναι πενταετή, μεταπτυχιακού επιπέδου (Ιntegrated Μaster) και ήδη από τον Σεπτέμβριο (που είχε ανοίξει η συζήτηση για την ίδρυση της Πολυτεχνικής, διότι από το καλοκαίρι είχαν εγκριθεί οι αντιστοιχίες των τμημάτων) είδαμε μία σημαντική άνοδο των βάσεων και πληρότητα των συγκεκριμένων τμημάτων».

Αναδιοργάνωση και στόχευση

Ο Δημήτρης Παπακώστας, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων στο ΔΙΠΑΕ περιγράφει στη «ΜτΚ» πως ο σχεδιασμός για την Πολυτεχνική Σχολή ξεκίνησε το 2019, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ακαδημαϊκού χάρτη. «Στη Σίνδο, μετά από συστηματική μελέτη και με κατεύθυνση προς τις τεχνολογίες του μέλλοντος και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των υφιστάμενων τμημάτων, ώστε να προσφέρουν πενταετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε σύγχρονα και ραγδαία εξελισσόμενα γνωστικά πεδία, προσφέροντας παράλληλα στον εξορθολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι, προέκυψαν τα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τμήματα με μοναδικό αποτύπωμα και διακριτή στόχευση, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά στο ακαδημαϊκό τοπίο της Θεσσαλονίκης, σχεδιασμένα να παρέχουν ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο σπουδών και εντατική εργαστηριακή εκπαίδευση σε ισχυρή σύνδεση με τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Αντίστοιχες διαδικασίες στον κόμβο του ΔΙΠΑΕ στις Σέρρες οδήγησαν στην αναδιοργάνωση των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας σύγχρονα και ανταγωνιστικά πενταετή προγράμματα προπτυχιακών σπουδών».

«Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού χάρτη»

Με την ίδρυση της Πολυτεχνικής, το ΔΙΠΑΕ θα ενταχθεί στα πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένες σπουδές Μηχανικών, μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, το Πολυτεχνείο Κρήτης κ.τ.λ.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπακώστας η αυξημένη ζήτηση των παραπάνω τμημάτων του ΔΙΠΑΕ αποτυπώθηκε ήδη από πέρσι, με την εκτίναξη των βάσεων των συγκεκριμένων τμημάτων, η οποία αναμένεται να συνεχίσει και τα επόμενα έτη. «Το σημαντικότερο όφελος όμως αφορά στους φοιτητές και αποφοίτους των τμημάτων, οι οποίοι με τη δυνατότητα εγγραφής τους στο ΤΕΕ αποκτούν ισχυρά και αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα. Καταληκτικά, η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΙΠΑΕ, δρώντας συμπληρωματικά και σε εμβληματική συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, θα αναβαθμίσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της Κ. Μακεδονίας, διευρύνοντας τις επιλογές των μαθητών της ευρύτερης περιοχής για σπουδές υψηλού κύρους σε καθιερωμένες και νέες ειδικότητες Μηχανικών και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην υποστήριξη της βιομηχανικής, εταιρικής και οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Μέριμνα για τη δημιουργία εστιών

Όσον αφορά το κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των πρυτανικών αρχών, σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υλοποιείται πρόγραμμα που αφορά την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία των Σερρών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή μελέτης που αφορά την ανέγερση φοιτητικής εστίας σε έκταση του ΔΙΠΑΕ, όμορη της πανεπιστημιούπολης των Σερρών. Σημειώνεται επίσης ότι επίκειται η αγορά ξενοδοχείου στη Σίνδο που θα αξιοποιηθεί ως φοιτητική εστία, ενώ «τρέχει» και πρόγραμμα ανακαίνισης των υπαρχόντων εστιών στη Σίνδο. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως πρόταση του πρύτανη του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτη Αγγελόπουλου, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διά ζώσης συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας και των πόρων που διαθέτει το Πανεπιστήμιο, προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μεγάλη απορρόφηση

Ο Άγγελος Κικιλίγκας, απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, ήδη εργάζεται σε εταιρεία με πεπιεσμένο αέρα, ως μηχανικός ειδικών μετρήσεων. Λέει στη «ΜτΚ» πως προτού αποφοιτήσει είχε βρει τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, καθώς «από την εταιρία γνώριζαν τη σχολή και τις δυνατότητες που σου δίνει. Η ζήτηση σε αυτά τα επαγγέλματα και κατ’ επέκταση η απορρόφηση φοιτητών και αποφοίτων είναι μεγάλη. Είναι σπουδαίο το ότι αναγνωρίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί και η Σχολή είναι αντάξια των άλλων Πολυτεχνικών και πλέον μπορούμε να κάνουμε και δική μας δουλειά, κάτι που μας στερούσαν εδώ και χρόνια. Είναι ευχής έργον αυτό που έχει συμβεί», λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «το τμήμα αυτό παρέχει γνώσεις μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας, δηλαδή βγαίνεις με προσόντα μηχανικού παραγωγής και διοίκησης και φυσικά έχει ανέβει πολύ και το επίπεδο των σπουδών του τμήματος».

«Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη»

Ο Απόστολος Γερόπουλος, τελειόφοιτος στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ μεταφέρει στη «ΜτΚ» πως πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς «πλέον θα μπορούμε και επισήμως να κάνουμε αυτό για το οποίο εκπαιδευόμαστε, διότι με την ένταξή μας στο ΤΕΕ και έχοντας αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο τμήμα μπορούμε να ασχοληθούμε με όλους τους τομείς του κλάδου, από τη σχεδίαση, μελέτη και εκπόνηση έργων στο κομμάτι της ηλεκτρονικής, την παραγωγή υλικού και την προγραμμάτισή του. Πιάνουμε, λοιπόν, όλο το φάσμα της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής όπου πρόκειται για κλάδους που δίνουν πολλές δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης».

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 26.01.2025

Loader