Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Αντιδράσεις της πλευράς των θυμάτων για ερωτήσεις και σχόλια του εισαγγελέα
Στο βήμα του δικαστηρίου η πρώτη παθούσα
Με ένταση ξεκίνησε η δίκη, για τις δύο απόπειρες βιασμό, στην σκιά των προηγούμενων τοποθετήσεων και των ερωτήσεων του εισαγγελέα της έδρας – «Πυρά» Δημητρακόπουλου κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου
«Διευκρινίσεις» έδωσε ο εισαγγελέας της έδρας για τις ερωτήσεις που έθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση στην μάρτυρα που περιέγραφε το πώς ο Πέτρος Φιλιππίδης αποπειράθηκε να τη βιάσει μέσα στο καμαρίνι του θεάτρου, όπως η ίδια έχει καταγγείλει.
«Ο εισαγγελέας γνωρίζει πώς ρωτάει. Και τα κανάλια και τα πρωινάδικα και όλα αυτά που λένε για μένα για Siemens και άλλες αηδίες. Έγινε ξετίναγμα στον πρώτο βαθμό, όχι αναπαράσταση, και ορθώς» είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε:
«Φρονώ ότι πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Το τι αφορά τη Γαλλία είναι ότι η δίκη εκεί πήρε 4 μήνες και εδώ 1,5 χρόνο θα πάρει. Ήθελα να έχει το ψυχικό σθένος να μιλήσει η καταγγέλλουσα. Εδώ είναι κάτι πιο ελαφρύ, να μιλήσει και να πει».
Ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας Αλέξανδρος Μίντζιας έκανε λόγο για «πρωτοφανή επίθεση» προς την καταγγέλλουσα.
«Πρωτοφανής επίθεση προς το θύμα από την εισαγγελική αρχή. Εμείς θεσμικά περιμέναμε από το δικαστήριο σας να παρέμβει, ωστόσο δεν το είδαμε. Οι ερωτήσεις εμπεριέχουν τους λόγους γιατί καμιά γυναίκα δεν θελει να καταγγέλει σεξουαλικη κακοποίηση» είπε ο κ. Μίντζιας και πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της κατηγορίας δεν θα κάνει αίτηση εξαίρεσης αλλά θα «πολεμήσει τον εισαγγελέα αν συνεχίσει έτσι».
Με ένταση ξεκίνησε η δίκη – «Πυρά» Δημητρακόπουλου κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου
Με ένταση ξεκίνησε η τρίτη ημέρα της εκδίκασης της έφεσης σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη στο Εφετείο Αθηνών, με τον δικηγόρο του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο να εκτοξεύει «πυρά» κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου για την εγκύκλιο που εξέδωσε.
Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι το έγγραφο «φωτογραφίζει» τον εισαγγελέα της έδρας για σχόλια που είχε κάνει στην προηγούμενη δικάσιμο. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι το εξής: Η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα και αποδοκιμάζει αυτούς που επιτίθενται λεκτικά και απειλούν τον εισαγγελέα της έδρας και λέει ότι αυτές οι συμπεριφορές πλήττουν το κράτος δικαίου. Αλλά οι εισαγγελείς δεν πρόκειται να πτοηθούν από αυτές τις απειλές.
Στον αντίποδα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κυρία Κλάπα εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία λέει ότι οι δικαστές κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους θα πρέπει να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, πράγματα αυτονόητα.
Την εγκύκλιο όμως αυτή, σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος την ερμήνευσε ως αποδοκιμασία προς τον εισαγγελέα, σε εκκρεμή ποινική δίκη για τις ερωτήσεις που έθεσε. Αυτό που θα ήθελα να πω για την κυρία Κλάπα, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, είναι ότι οι δικαστές δεν είναι λόχος να διοικείται με εγκυκλίους και υποδείξεις. Η εποχή του “δεν συννεμορφώθην προς τα υποδείξεις” έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Κάνω μια έκκληση στην Κλάπα, να σταματήσει να παρεμβαίνει σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις γιατί αυτό διακυβεύει την εσωτερική ανεξαρτησία του δικαστή, ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου» δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, κάνοντας λόγο για «θεσμικό ατόπημα» και «θεσμικό λάθος που ελπίζουμε να μην επαναληφθεί για να προστατεύσει την υστεροφημία της. Η κυρία Κλάπα σε έξι μήνες θα έχει αφυπηρετήσει από τη Δικαιοσύνη» προσέθεσε.
Ερωτηθείς για την άποψη του κ. Φιλιππίδη, ο δικηγόρος του σημείωσε ότι «ο κ. Φιλιππίδης αυτή τη στιγμή είναι προσηλωμένος να δώσει τη μάχη του για να αποδείξει την αθωότητά του, γιατί η αθωότητά του σημαίνει ότι θα συνεχίσει να ζει ως κοινωνικό και βιολογικό ον».
Ο κ. Φιλιππίδης, όπως και στην προηγούμενη δικάσιμο, μπήκε στο Εφετείο δίχως να κάνει δηλώσεις.
Στο βήμα του δικαστηρίου η πρώτη παθούσα
Διαμαρτυρία των συνηγόρων των θυμάτων για τη στάση του εισαγγελέα
Διευκρινίσεις μετά από τα σχετικά ρεπορτάζ από κύκλους προσκείμενους στο Σώμα
Ο 21χρονος συνελήφθη και θα απολογηθεί τη Δευτέρα