Τσιάρας στο μπλόκο των αγροτών στο Κιλκίς - «Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε από την ίδια πλευρά»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής
Αγωνία και ανησυχία στις τάξεις των μηχανικών και των μεσιτών για τα… απόνερα του σκανδάλου στην πολεοδομία Σιθωνίας
- Newsroom
Της Σουζάνας Καζάκα
Την αγωνία τους μοιράστηκαν οι μηχανικοί της Χαλκιδικής σε μια άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Ν. Μουδανιά. Οι παριστάμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την υπολειτουργία των ΥΔΟΜ Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΥΔΟΜ Σιθωνίας άνοιξε μόλις στις 7 Ιανουαρίου με την προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου να εκτελεί χρέη διευθύντριας. Και όλα αυτά, από τη μέρα που ξέσπασε η πολύκροτη υπόθεση και έγιναν οι συλλήψεις του κυκλώματος πολεοδόμων.
Στη δε Πολεοδομία Ν. Προποντίδας που εξυπηρετεί όλη τη χερσόνησο Κασσάνδρας, η υπηρεσία έχει 1.000 πρωτόκολλα σε εκκρεμότητα και μόλις τρία άτομα προσωπικό για να τα διεκπεραιώσουν.
Η κατάσταση εμπνέει μεγάλη ανησυχία τη στιγμή που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου η προθεσμία για την έκδοση Golden Visa, κάτι που συνεπάγεται πάγωμα κάθε αγοροπωλησίας ακινήτων. Η κυβέρνηση έδωσε παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 με στόχο να ξεμπλοκάρουν 3.000 υποθέσεις ακινήτων και να διασφαλιστούν έσοδα 750 εκατομμυρίων ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις οικοδομικές άδειες που είναι παγωμένες.
Ο κόσμος των μεσιτών εκφράζει το δικό του άγχος. Εκτός από τις περιπτώσεις Golden Visa που είναι αρκετές και για τα ακίνητα της Χαλκιδικής, αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό κώλυμα και σε κάθε πράξη αγοροπωλησίας. Όπως τονίζει κ. Κωνσταντίνος Καρούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, η κατάσταση είναι απαράδεκτη όπως διαμορφώθηκε με τις ΥΔΟΜ και δεν νοείται να συνεχιστεί. Η λύση της προκήρυξης θέσεων είναι αρκετά χρονοβόρα ώσπου να στελεχωθούν οι δύο υπηρεσίες, υποστηρίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι άμεσα πρέπει να στελεχωθούν οι πολεοδομίες.
Όπως λένε οι μηχανικοί, αυτή τη στιγμή υπάρχει ο φόβος του να παγώσει εντελώς κάθε οικοδομική δραστηριότητα και να οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό όλα τα επαγγέλματα που επηρεάζει, συνεπώς μια καταστροφή για την οικονομία της Χαλκιδικής. Εκτός από τα 150 επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και με τα προγράμματα ΕΣΠΑ των οποίων οι προθεσμίες τρέχουν.
Το Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ Χαλκιδικής ετοιμάζει ήδη μια επιστολή με τις λεπτομέρειες της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε μετά το σκάνδαλο με το κύκλωμα πολεοδόμων, ζητώντας από τα πολιτικά πρόσωπα του νομού να παρέμβουν και να δώσουν άμεσα λύσεις, για τη στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία των ΥΔΟΜ.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 26.01.2025
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής
Νέοι σύγχρονοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, αγωγοί μεταφοράς ενέργειας, αιολικά πάρκα, υδρογόνο, «πράσινα» διυλιστήρια, αιολικά και φωτοβολταϊκά αλλάζουν τα δεδομένα
Αναλυτικά τα σημεία σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα
Μετά τις καταστροφικές ζημιές του Νοεμβρίου 2023