Άρειος Πάγος: «Κόφτης» στα δικόγραφα και αγορεύσεις 6 λεπτών από τους διαδίκους - Τι προβλέπει ο Νέος Κανονισμός

Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε θέτει σε εφαρμογή νέους κανονισμούς στα δικαστήρια

- Newsroom

«Κόφτη» σε δικόγραφα και χρόνο αγορεύσεων, βάζει ο Άρειος Πάγος μετά τη δημοσίευση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε στην επιβολή περιορισμών, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας, το οποίο υπογράφει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

“Κόφτης” σε δικόγραφα προς Άρειο Πάγο: Τι θα ισχύει το νέο δικαστικό έτος

Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό «ο αριθμός των σελίδων των εισαγωγικών δικογράφων (αιτήσεις αναιρέσεως κ.λπ.), επί των αστικών υποθέσεων που κατατίθενται από την 15η Σεπτεμβρίου 2025, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα (30) σελίδες, των προσθέτων αυτών λόγων τις είκοσι (20) σελίδες, των προτάσεων και των υπομνημάτων τις δέκα (10) σελίδες, όσον αφορά δε στις αιτήσεις αναστολής, κατ’ άρθρο 565 Κ.Πολ.Δ., τις πέντε (5) σελίδες.

Ειδικά ως προς τις αιτήσεις αναστολής, δεν πρέπει να ενσωματώνεται στο δικόγραφό τους η αίτηση αναιρέσεως και η προσβαλλόμενη με αυτήν απόφαση, τις οποίες ο αιτών την αναστολή οφείλει να προσκομίζει αυτοτελώς. Τα δικόγραφα συντάσσονται σε χαρτί Α4, με περιθώριο σελίδας 2 εκ., είδος γραμματοσειράς “Arial”, μέγεθος 12, κανονική γραφή, με διάστιχο 1,5.

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, στο όριο των προσδιοριζόμενων για τα ως άνω εισαγωγικά δικόγραφα (της αιτήσεως αναιρέσεως κ.λπ.) σελίδων δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα των διαδίκων μερών, η διαδικαστική διαδρομή της υπόθεσης και οι παραδοχές της προσβαλλόμενης απόφασης (εφόσον, κατά την κρίση των διαδίκων και των συνηγόρων τους, επιθυμούν να παραθέσουν), τα οποία πρέπει να παρατίθενται σε αυτοτελές (ξεχωριστό) τμήμα του δικογράφου και προ της παράθεσης – ανάπτυξης των προβλεπόμενων λόγων (αναίρεσης, αναψηλάφησης κ.λπ.).

Σε περίπτωση ουσιώδους υπερβάσεως του ως άνω ορίου σελίδων εκάστου δικογράφου, ο γραμματέας του εκδόσαντος την προσβαλλόμενη απόφαση Δικαστηρίου, κατά την κατάθεση (άσκηση) του ενδίκου μέσου της αιτήσεως αναιρέσεως και πριν τη συντέλεσή της, πληροφορεί σχετικά τον Δικηγόρο, ο οποίος έχει δικαίωμα να αποσύρει το αρχικό δικόγραφο και να επαναφέρει προς κατάθεση (άσκηση) το δικόγραφο με τις κατά τα ως άνω σελίδες».

Οι προβλέψεις για άρνηση των δικηγόρων

Σε περίπτωση αρνήσεως του δικηγόρου, ο γραμματέας προχωρεί στην κατάθεση-άσκηση του ενδίκου μέσου. Ακολούθως, ο αρμόδιος Γραμματέας του Αρείου Πάγου, μετά την παραλαβή του δικογράφου, εφόσον διαπιστώσει υπέρβαση του αριθμού των σελίδων, ενημερώνει σχετικά τον Πρόεδρο του αρμοδίου Τμήματος ή της Ολομέλειας.

Και σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Κανονισμού του Αρείου Πάγου «μετά ταύτα, ο Πρόεδρος του αρμόδιου Τμήματος ή της Ολομέλειας, με Πράξη του, που εκδίδεται αμέσως μετά την κατάθεση και τον προσδιορισμό της δικασίμου του δικογράφου αυτού, ενημερώνει σχετικώς τον καταθέσαντα και τον υπογράφοντα δικηγόρο και ζητεί να προσαρμοσθεί η έκταση του δικογράφου στο προβλεπόμενο όριο, εντός της προθεσμίας που τάσσει.

Η Πράξη αποστέλλεται από τον Γραμματέα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του καταθέσαντος και υπογράφοντος δικηγόρου, που αυτοί έχουν δηλώσει, οπότε ξεκινάει η προθεσμία της. Η ως άνω προθεσμία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα από την έκδοση της Πράξης. Στην περίπτωση μη προσαρμογής του οικείου δικογράφου στο προβλεπόμενο, ως ανωτέρω, όριο σελίδων, δε θα λαμβάνονται υπόψιν λόγοι ή ισχυρισμοί, που περιλαμβάνονται στις πλεονάζουσες σελίδες αυτού».

Οι ώρες συζήτησης, ο χρόνος αγορεύσεων και το χρονόμετρο

Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό του Αρείου Πάγου, οι δημόσιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Τμημάτων αρχίζουν στις 9.30 το πρωΐ. Στις δημόσιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Τμημάτων ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας και εκφωνεί τις υποθέσεις με τη σειρά που έχουν εγγραφεί στο πινάκιο.

Μετά την εκφώνηση των ονομάτων των διαδίκων και τη νομιμοποίηση των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, ο Πρόεδρος δίνει πρώτα το λόγο στον Εισαγγελέα, εφόσον, κατά τις κείμενες διατάξεις μετέχει της συζήτησης, προκειμένου να αναπτύξει συνοπτικά την πρότασή του και στη συνέχεια στα διάδικα μέρη, εφόσον το ζητήσουν, προκειμένου να επισημάνουν τα κύρια σημεία των ισχυρισμών τους, οι οποίοι αναλυτικά εκτίθενται στις προτάσεις ή στο υπόμνημα που καταθέτουν.

Ωστόσο, βάσει των νέων δεδομένων ορίζεται πως «ο χρόνος αγορεύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) λεπτά για κάθε διάδικο μέρος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των πληρεξουσίων δικηγόρων που το εκπροσωπούν. Όταν παρέλθει ο ανωτέρω χρόνος, η αγόρευση θεωρείται ολοκληρωμένη και ο Πρόεδρος δίνει τον λόγο σε επόμενο διάδικο ή κηρύσσει το πέρας της συζητήσεως της υπόθεσης».

Παράλληλα, προβλέπεται πως «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όταν παρίσταται στις πολιτικές υποθέσεις, αγορεύει τελευταίος, εκτός αν είναι διάδικος ή εκπροσωπεί αναιρεσείοντα Εισαγγελέα».

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι «ο χρόνος αγορεύσεων καταγράφεται με ψηφιακό χρονόμετρο, που είναι εγκατεστημένο στην αίθουσα συνεδρίασης και είναι ορατό από όλους τους ευρισκόμενους σε αυτή, ή με άλλο πρόσφορο μέσο».

Οι αντιδράσεις των δικηγόρων

Για «περιορισμούς στα δικαιώματα των διαδίκων και στην προφορικότητα της διαδικασίας και παραβλέποντας το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη» έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων με αφορμή τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Πρόεδρο και τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναστοχαστούν με βάση την άνω απόφαση του ΕΔΔΑ, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και να προασπίσουν το Κράτος Δικαίου» ανέφερε.

Και κατέληγε: «Ο Άρειος Πάγος, δυστυχώς, ακολουθεί πιστά τα βήματα του ΣτΕ υιοθετώντας περιορισμούς στα δικαιώματα των διαδίκων και στην προφορικότητα της διαδικασίας και παραβλέποντας το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Προφανώς, και στην περίπτωση αυτή, η ανάγκη επιτάχυνσης της δικαιοσύνης θα αποτελεί τον αιτιολογικό λόγο για τις αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας. Τέτοια επιτάχυνση όμως, δεν διαπιστώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να παραμένει σε περίοπτη θέση πανευρωπαϊκά ως προς τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης, με 1239 ημέρες καθυστέρησης». 

Δείτε το ΦΕΚ του Νέου Κανονισμού εδώ

Loader