ΑΠΘ "Απροσπέλαστο" για άτομα με αναπηρία

- Newsroom

Αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, κακοτεχνίες και κάθε λογής εμπόδια στους δρόμους εγκλωβίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία που προσπαθούν να προσεγγίσουν το χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Την πραγματικότητά που βιώνουν καθημερινά τα άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης επιβεβαιώνει και η μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ACTUS, στο οποίο μετέχουν η ερευνητική ομάδα μεταφορών του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου της Μερσίνας στην Τουρκία.
Για την αξιολόγηση των ανοιχτών χώρων χρησιμοποιήθηκε η λίστα ελέγχου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ACTUS και εξετάστηκαν διαδρομές μεταξύ των οδών Εγνατία και Αγ. Δημητρίου μπροστά από τη Βιβλιοθήκη, τη Φιλοσοφική και το Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι άκρως απογοητευτικά.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ
Οι ράμπες διέλευσης των αναπηρικών αμαξιδίων είναι παλιάς κατασκευής και δεν πληρούν τις τελευταίες προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει γεφύρωση των υψομετρικών διαφορών κατά τη φορά κίνησης, αλλά αυτό ίσως είναι το μικρότερο κακό. Όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο χρησιμοποιούν τις ράμπες, για να παρκάρουν εκεί τα αυτοκίνητά τους. Όσο για τα κολονάκια και τις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί, για να αποτρέπουν αυτού του είδους τη χρήση, εμποδίζουν περισσότερο τα άτομα με αναπηρία.
Σε μεγάλο τμήμα του πανεπιστημίου, το πεζοδρόμιο προορίζεται για χώρος στάθμευσης και για κάποιον που προσπαθεί να κινηθεί με αναπηρικό καροτσάκι είναι αδύνατον να ακολουθήσει απρόσκοπτα μια διαδρομή, ενώ αν χρειαστεί να βγει στο δρόμο, πέφτει σε ένα τείχος από εκατοντάδες παρκαρισμένα οχήματα.
Ακόμη κι αν φτάσει με το αυτοκίνητό του μέχρι το πανεπιστήμιο, μπορεί να βρει κατειλημμένες τις προσβάσιμες θέσεις στάθμευσης που έχουν δημιουργηθεί κοντά στις εισόδους των σχολών από οχήματα που δεν ανήκουν σε άτομα με αναπηρία.

ΤΑ ΕΡΓΑ
Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα ελλιπούς συντήρησης και κακοτεχνιών σε νέες κατασκευές που δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη κίνηση και συχνά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα άτομα με αναπηρίες, ιδιαίτερα αυτά με πρόβλημα όρασης. Εξαιτίας των προσωρινών διαμορφώσεων που έγιναν, λόγω έργων του μετρό, το ωφέλιμο πλάτος κίνησης μειώθηκε αισθητά, ενώ σε πολλά σημεία δημιουργήθηκαν υψομετρικές διαφορές που εμποδίζουν την κίνηση των αναπηρικών αμαξιδίων.


Προτάσεις

Για να γίνει προσβάσιμο το πανεπιστήμιο στα άτομα με κινητικά προβλήματα, η ερευνητική ομάδα προτείνει:
- απαγόρευση της στάθμευσης και επιβολή κυρώσεων, όπως η αφαίρεση άδειας εισόδου σε περίπτωση παράβασης
- δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος τακτικού ελέγχου και συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών
- βελτίωση της σήμανσης
- αφαίρεση των εμποδίων και επανατοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού
- ανάθεση αρμοδιοτήτων στο γραφείου προσβασιμότητας για τον έλεγχο κατά το στάδιο της μελέτης και παραλαβής όλων των έργων στο χώρο του πανεπιστημίου
Loader