Μπλίνκεν: «Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα»
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου
Ο ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, γνωστοποίησε τους βασικούς άξονες των επιδιώξεων της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ιαπωνία
Το αμερικανικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας αποκάλυψε σε γενικές γραμμές ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία.
Το σχέδιο-πρόταση προς το Ισραήλ εμπεριέχει και ορισμένες υποχωρήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό της Ουάσινγκτον και τον οποίο είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ.
Οι ΗΠΑ, αν και δεν κινούνται αποφασιστικά και δυναμικά απέναντι στο Ισραήλ, δεν θέλουν να επιτρέψουν να αφεθεί μία «βόμβα» στη Μέση Ανατολή η οποία θα προκαλέσει στο μέλλον «εκρήξεις» που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Στο αμερικανικό σχέδιο παραμένουν κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Μπάιντεν, με κυριότερη αυτή για μηδενική παρουσία ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας όταν τελειώσει η εισβολή του Ισραήλ που στοχεύει στην εξόντωση της Χαμάς.
Οι ΗΠΑ προτείνουν στο Ισραήλ να υπάρξει μια πολύ σύντομη σε διάρκεια μετάβαση, μεσούσης της οποίας θα υπάρχουν δυνάμεις του Ισραήλ.
Παράλληλα βέβαια, η Ουάσινγκτον δεν θέλει να εμφανιστούν νέες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Γάζα που θα συνδεθούν ενδεχομένως με σιιτικές δυνάμεις του Ιράν.
Άλλο ένα αδιαπραγμάτευτο στοιχείο του αμερικανικού σχεδίου είναι ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να είναι μικρότερη σε έκταση μετά την ολοκλήρωση της ισραηλινής εισβολής σε σχέση με πριν από αυτή.
Αντιθέτως, πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έκταση στους Παλαιστίνιους.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ θέλουν να πείσουν το Ισραήλ να γκρεμιστεί το τείχος που το χωρίζει με τη Γάζα και να σταματήσει η απάνθρωπη συνθήκη της ενεργειακής και υλικοτεχνικής εξάρτησης της Λωρίδας της Γάζας από το Τελ Αβίβ.
Αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον Νετανιάχου, όχι όμως και από τους εθνικιστές συνεργάτες του στην κυβέρνηση, υπολογίζουν οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ συμφωνούν να παραμείνουν κλιμάκια του Ισραήλ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας μόνο για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με μικρή αριθμητική παρουσία.
Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι η εξαφάνιση της Χαμάς δεν θα λύσει το παλαιστινιακό, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ γνωρίζουν από την εμπειρία τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου
Βασικό θέμα στη συνάντηση ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα
Τουλάχιστον 10.000 έφεδροι στρατιώτες κάτι το οποίο είχε να συμβεί σε εχθρικό έδαφος από τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982
Περισσότεροι από 10.000 ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας - Αυξάνονται οι νεκροί