- Newsroom
Της Μαρίας Αραμπατζή
Τον Μάιο του 2022 δυο νέοι ακτιβιστές από τη Σουηδία, που ασχολούνται με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Benjamin και η Sanna, ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι με προορισμό την Δυτική Σαχάρα. Σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι να γνωστοποιήσουν στις χώρες που διασχίζουν, την άγνωστη, στον περισσότερο κόσμο, κατάσταση που επικρατεί εκεί. Η Μαροκινή κυβέρνηση έχει εισβάλει εδώ και περίπου 50 χρόνια στη χώρα και έχει καταλάβει ένα τμήμα της, χτίζοντας ένα διαχωριστικό τοίχος 2700 χιλιομέτρων. Απαγορεύει, επίσης σε δημοσιογράφους, στη Διεθνή Αμνηστία ακόμη και σε πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μεταβούν στο κατεχόμενο μέρος της.
Όταν έμαθαν, από άτομα που κατάγονται από κει και έχουν καταφέρει να φύγουν, τι συμβαίνει σε αυτό το τμήμα της Σαχάρας, σκέφτηκαν ότι ήθελαν να κάνουν κάτι extreme, ώστε να τους προσέξει ο κόσμος, και όχι μια απλή διαδήλωση στην πατρίδα τους, καθώς όπως οι ίδιοι λένε «θα έρχονταν απλά 10 άτομα και δεν θα γινόταν τίποτα, ενώ τώρα έχουμε πολύ χρόνο για να τραβήξουμε την προσοχή». Την ιδέα είχε ο Benjamin κατά τη διάρκεια μιας εντεκάμηνης διαδρομής που πραγματοποίησε, για ειρηνευτικούς λόγους, από τη Σουηδία με προορισμό το Αφγανιστάν. Έτσι το 2018 ξεκίνησαν να μαζεύουν χρήματα και να σχεδιάζουν το ταξίδι τους, το οποίο υπολογίζουν να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το Δεκέμβριο του 2024.
Πριν δύο μέρες έφτασαν στη Θρσσαλονίκη όπου έκαναν στάση προκειμένου να οργανωθούν για τη συνέχεια του ταξιδιού τους.
Χρειάστηκε να αλλάξουν αρκετές φορές το πλάνο τους, καθώς οι χώρες που σχεδίαζαν να διασχίσουν, είτε βρίσκονται υπό καθεστώς πολέμου, είτε έχουν ακόμη αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες λόγω covid-19. Έτσι, ενώ σκόπευαν μέσω του υπερσιβηρικού να ταξιδέψουν προς την Ιαπωνία και να εκκινήσουν από κει τη ποδηλατική τους διαδρομή, κατέληξαν εν τέλει να ξεκινήσουν από την χώρα τους και διασχίζοντας χώρες τις Ευρώπης και της Ασίας, να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, που είναι η Δυτική Σαχάρα.
Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με αρκετά δημοσιογραφικά μέσα και με Οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που τους βοήθησαν με την διάδοση πληροφοριών σχετικά με την κατεχόμενη Δ. Σαχάρα.
Όταν φτάσουν στον προορισμό τους θέλουν να επισκεφτούν πρώτα την Αλγερία που φιλοξενεί 175.000 μετανάστες και έπειτα τα χωριά που βρίσκονται στο ελεύθερο τμήμα της Δυτικής Σαχάρας. Σκοπός είναι να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ, ώστε να το παρουσιάσουν σε festival διάφορων χωρών και να ευαισθητοποιήσουν ακόμη περισσότερο κόσμο.