Ανησυχία στην Ουκρανία για το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Τραμπ

Φόβοι ότι θα υποχρεώνει τη χώρα σε παραχωρήσεις καθώς επίσης θα περιλαμβάνει και αβάσιμες υποσχέσεις

- Newsroom

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, τόνισε πως οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν αποσκοπούν στην προδοσία του Κιέβου. Ωστόσο, οι Ουκρανοί φοβούνται ότι το σχέδιό του θα συνοδεύεται από παραχωρήσεις και αβάσιμες υποσχέσεις.

Η στάση του Τραμπ και οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, η Ουκρανία θεωρούσε πάντα τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές ως «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη», προσδοκώντας την ανάκτησή τους. Ωστόσο, οι ελπίδες αυτές φαίνεται να διαψεύδονται μετά από πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι «απίθανο» η Ουκρανία να ανακτήσει μεγάλο μέρος των κατεχόμενων εδαφών της, θέση που εξέφρασε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δήλωσή του προκάλεσε ανησυχία στο Κίεβο, όπου πολλοί δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα διαπραγματευτεί με ειλικρίνεια.

Η δυσπιστία απέναντι στη Ρωσία

Η Yuliya Kazdobina, αναλύτρια εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει μακρά ιστορία παραβίασης συμφωνιών. Υπενθύμισε τη συμφωνία του 1994, όπου η Ουκρανία εγκατέλειψε το πυρηνικό της οπλοστάσιο με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την κυριαρχία της, καθώς και την παραβίαση της εκεχειρίας του 2015 από τη Μόσχα, που οδήγησε στην πλήρους κλίμακας εισβολή το 2022.

Η αντίδραση του Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησε στις εξελίξεις ξεκαθαρίζοντας ότι καμία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς την Ουκρανία. Δήλωσε πως το γεγονός ότι ο Τραμπ μίλησε πρώτα με τον Πούτιν ήταν «δυσάρεστο» και υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί παραχωρήσεις.

Οι ανησυχίες των Ουκρανών πολιτών

Οι Ουκρανοί πολίτες εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες. Ο φοιτητής Ναζάρ Βολοσένκο προειδοποίησε ότι ενδεχόμενες απώλειες εδαφών θα ήταν καταστροφικές, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος Oleksandr Sokhatskyi τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα αλλάζει τα σύνορα της Ουκρανίας θα απαξίωνε τις θυσίες των στρατιωτών.

Η κατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές

Σήμερα, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 20% της Ουκρανίας, με περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες να ζουν υπό κατοχή. Οι αναφορές των Ηνωμένων Εθνών περιγράφουν τη ζωή στις κατεχόμενες περιοχές ως «ζοφερή», κάνοντας λόγο για παράνομες συλλήψεις, καταστολή και εξαναγκασμό στην αποδοχή της ρωσικής υπηκοότητας.

Οι στρατιωτικές ανησυχίες

Οι Ουκρανοί στρατιώτες που μάχονται στο μέτωπο είναι επίσης επιφυλακτικοί απέναντι στις διαπραγματεύσεις Τραμπ-Πούτιν. Ο Volodymyr Sablyn, διοικητής τάγματος, προειδοποίησε ότι η απώλεια εδαφών θα έδινε πλεονέκτημα στη Ρωσία και θα αποδυνάμωνε τη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Συνολικά, οι Ουκρανοί παραμένουν δύσπιστοι για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Τραμπ, φοβούμενοι ότι η όποια συμφωνία θα εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα εις βάρος της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας τους.

Loader