Μόσχα: Ρώσοι δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση στην Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό
Αναφέρθηκε ότι «έγιναν στόχος επίθεσης από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος»
Εδώ και 2 εβδομάδες
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (σ.σ. IAEA) ανέφερε σήμερα ότι εδώ και μερικές ημέρες δεν έχει πλέον πρόσβαση στις αίθουσες πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων του ουκρανικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, όπου σημειώνονται διαρκώς διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Οι ειδικοί του ΙΑΕΑ «ακόμη δεν μπορούν να προσεγγίσουν σε όλους τους χώρους» του σταθμού, ανέφερε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. «Τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν τους επιτρέπεται να προσεγγίσουν στις αίθουσες των αντιδραστήρων των μονάδων 1, 2 και 6» του σταθμού, που ελέγχεται από τους Ρώσους από τον Μάρτιο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένα μήνα νωρίτερα.
«Είναι η πρώτη φορά» που «δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουν στον χώρο ενός αντιδραστήρα μιας μονάδας που είναι εκτός λειτουργίας» και «όπου βρίσκονται η καρδιά του αντιδραστήρα και το χρησιμοποιημένο καύσιμο», διευκρίνισε.
Ο πυρηνικός σταθμός δέχτηκε πυρά και η σύνδεσή του με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας διακόπηκε οκτώ φορές, μια κατάσταση που θεωρείται επισφαλής και εγείρει κινδύνους για πυρηνικό ατύχημα. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι θέλουν να προκαλέσουν μια καταστροφή και ο ΙΑΕΑ έχει αναπτύξει μια ομάδα ειδικών, σε μόνιμη βάση, στον σταθμό.
Σήμερα, ο Οργανισμός ανέφερε επίσης ότι μετά τα έργα που έγιναν, μια επικουρική γραμμή ηλεκτροδότησης θα είναι σε θέση «να παρέχει αυτομάτως ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να χρειάζεται κάποια χειρωνακτική –και κατά συνέπεια καθυστερημένη– παρέμβαση, υπό τον όρο ότι θα παραμείνει λειτουργική». Η εξέλιξη αυτή «είναι σημαντική γιατί διασφαλίζει την ανεξαρτησία του συστήματος τροφοδοσίας» του σταθμού, έστω και αν η κατάσταση όσον αφορά την ηλεκτροδότηση εκτός του χώρου «παραμένει εξαιρετικά ρευστή», τόνισε.
Αναφέρθηκε ότι «έγιναν στόχος επίθεσης από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος»
Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι συνεχίζει τις «προκλήσεις» και «απειλεί» να προκαλέσει «ανθρωπογενή καταστροφή»
Πρόκειται για τον πιο φονικό βομβαρδισμό που έχει γνωρίσει η πρωτεύουσα στα δύο χρόνια πολέμου.
Του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι
Ο επικεφαλής, Ραφαέλ Γκρόσι, επισκέφθηκε την εγκατάσταση στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή