Χάνει... λάδια η ανάπτυξη σε ευρωζώνη και ΕΕ το 2023 και το 2024
Για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, προβλέπεται το 2023 οικονομική ύφεση στο -0,4% και το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη στο 1,1%
Μεγάλες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κατάρρευσης των νομισμάτων τους
Αντιμέτωπες με την κατάρρευση των νομισμάτων τους έρχονται μεγάλες οικονομίες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Αργεντινή και η Τουρκία.
Οι κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Αργεντινής προχώρησαν σε πολύ μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων για να στηρίξουν το ρούβλι και το πέσο που βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κύμα ακρίβειας. Ανησυχία επικρατεί για την πορεία των τιμών και στην Ευρωζώνη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζεται για ακόμη μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Οι τεκτονικές αλλαγές που πυροδότησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθούν να προκαλούν αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία.
Προκειμένου να ανακόψει την δραματική πτώση του εθνικού της νομίσματος, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εκτίναξε το επιτόκιο από το 8 στο 12%, μέχρι στιγμής χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Μέσα σε 12 μήνες, το ρούβλι έχει χάσει το 37% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
«Αν κοιτάξουμε τα βαθύτερα αίτια, εκτιμώ ότι το κρατικό έλλειμμα έτσι και αλλιώς θα διογκωθεί. Συνεπώς η πραγματική ισοτιμία του ρουβλίου δύσκολα θα επανακάμψει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος Ίαν Μελκούμωφ.
Στην αύξηση του ελλείμματος συμβάλλει η μείωση των εσόδων από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα ενώ οι ανάγκες της οικονομίας αυξάνονται καθώς στρατιωτικοποιείται.
22 χρόνια μετά την δραματική υποτίμηση του πέσο, που οδήγησε στη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, η Αργεντινή, μία από τις πλουσιότερες σε φυσικούς πόρους χώρες της λατινικής αμερικής, αντιμετωπίζει εκ νέου κατακρήμνιση του εθνικού της νομίσματος. Με ετήσιο πληθωρισμό 115% και επιτόκια στο 118%, το πέσο έχει υποτιμηθεί 61,5% έναντι του δολαρίου μέσα σε 12 μήνες. Στα εξωπραγματικά αυτά νούμερα αποδίδεται και η πρωτιά του ακροδεξιού Μιλέι, που υποστηρίζει τη νομιμοποίηση του εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, στους προκριματικούς των εκλογών.
Στην Κίνα ο κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί, η χώρα μείωσε το επιτόκιο στο 2,5%.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Κίνα δύσκολα θα πιάσει τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη 5%, καθώς ιδιαίτερα επικίνδυνη αναδεικνύεται η κρίση στην κινέζικη αγορά ακινήτων.
Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία των τιμών και κατ’ επέκταση των επιτοκίων και στην Ευρωζώνη. Το νούμερο ένα πρόβλημα αποτελεί η ακρίβεια.
Οι περισσότεροι αναλυτές, αναφορικά με τον αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για ακόμη μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, απαντούν αρνητικά. Ωστόσο, έχουν συντελεστεί τρία γεγονότα τα οποία αντίστρεψαν την κατάσταση και σύμφωνα με το Bloomberg, 7 στους 10 απάντησαν τελικά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Τα τρία γεγονότα:
Τιμή φυσικού αερίου – 39€ / MWh
Ημερήσια μεταβολή: +13%
Μηνιαία μεταβολή: +55%
Τιμή πετρελαίου
85$ / βαρέλι
Μεταβολή έξι εβδομάδων: +20%
Τιμές τροφίμων – Ετήσια μεταβολή τον Ιούλιο
Ευρωζώνη: 10,8%
Ελλάδα: 10,9%
Πηγή: ertnews.gr
Για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, προβλέπεται το 2023 οικονομική ύφεση στο -0,4% και το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη στο 1,1%
Απομένει να «κλειδώσουν» τα νούμερα για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις
Νέοι σύγχρονοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, αγωγοί μεταφοράς ενέργειας, αιολικά πάρκα, υδρογόνο, «πράσινα» διυλιστήρια, αιολικά και φωτοβολταϊκά αλλάζουν τα δεδομένα
Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε το ισχυρότερο θεσμικό πλαίσιο και τη βελτιωμένη ποιότητα των κεφαλαίων τους