ΑΑΔΕ: Ενεργοποιεί «ειδικές δυνάμεις» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Στο στόχαστρο ΚΕΜΕΦ και ΔΕΟΣ οι μεγάλοι φοροφυγάδες - Mε βάση τους ελεγκτικούς στόχους της ΑΑΔΕ φέτος θα διενεργηθούν 26.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι

- Newsroom

Νέες ελεγκτικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ με το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογούμενων (ΚΕΜΕΦ) που αναλαμβάνει δράση εντός του Φεβρουαρίου και τις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ).

Ειδικότερα το σχέδιο δράσης για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογούμενων (ΚΕΜΕΦ) στις 17 Φεβρουαρίου που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια. Με συνδυαστικούς ελέγχους και με σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους η νέα υπηρεσία θα επικεντρωθεί σε ελέγχους για αδικαιολόγητο πλούτο, αδήλωτα εισοδήματα, ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», εκμετάλλευση κρυπτονομισμάτων και άλλες ψηφιακές συναλλαγές.

Στο στόχαστρο του ΚΕΜΕΦ θα βρεθούν φυσικά πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας με υψηλές τραπεζικές καταθέσεις  και μεγάλη ακίνητη περιουσία, ανώνυμες εισηγμένες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ όπως και  επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ , κάτοικοι εξωτερικού με εισοδήματα στην Ελλάδα και πρόσωπα που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Οι βασικές αρμοδιότητες του υπερ-κέντρου θα είναι μεταξύ άλλων:

  • Φορολογικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
  • Λήψη διασφαλιστικών μέτρων για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (δεσμεύσεις καταθέσεων, ακινήτων, περιεχομένων θυρίδων κ.λπ.)
  • Διενέργεια φορολογικού ελέγχου για υποθέσεις που αφορούν τόσο σε κατοχή ακίνητης περιουσίας όσο και σε μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας (κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων).
  • Παρακολούθηση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων όπως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, οι πληρωμές, οι οφειλές κ.α.

Οι υπάλληλοι που στελεχώνουν το ελεγκτικό κέντρο υπόκεινται σε διαδικασία ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει ελέγχους ποινικού μητρώου, πειθαρχικών παραπτωμάτων, οικονομικών στοιχείων, καθώς και σε κάθε άλλο έλεγχο, ο οποίος θεωρείται απαραίτητος ανάλογα με τη θέση που κατέχει ο κάθε υπάλληλος.

Παράλληλα έρχονται οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) με εφοριακούς και τελωνειακούς που με ειδικές στολές και εξοπλισμό θα «ψάχνουν» υποθέσεις μεγάλου φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος. Το στρατηγείο των ΔΕΟΣ βρίσκεται στα Σεπόλια, στο κτίριο της ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) όπου μεταφέρεται και η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις.

Επισημαίνεται ότι με βάση τους ελεγκτικούς στόχους της ΑΑΔΕ φέτος θα διενεργηθούν 26.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τους οποίους το 80% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων,  2.500 έλεγχοι στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, 17.600 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και 900 έρευνες για μεγάλη φοροδιαφυγής.

Loader