Α. Νικολακόπουλος: Η Ελλάδα αποτελεί τον μόνιμο υπερασπιστή διεθνούς σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο ημερίδας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των Εθνικών συστημάτων Μετανάστευσης και Ασύλου

- Newsroom

«Η Ελλάδα αποτελεί τον μόνιμο υπερασπιστή της διεθνούς σταθερότητας και τον πυλώνα ειρήνης και αλληλεγγύης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος στο πλαίσιο ημερίδας για την παρουσίαση του Προγράμματος για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των Εθνικών συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης.

Πρόκειται για πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021, για την Ελλάδα, το οποίο διαχειρίστηκε η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με επικεφαλής τον ταξίαρχο Σπυρίδωνα Κρεζία, με τη συμβουλευτική καθοδήγηση και συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Βασιλείου της Νορβηγίας και τη συμμετοχή του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας του Βασιλείου της Νορβηγίας, Siw Skjold Lexau, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο Δημήτριος Γλυμής, ο γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ και άλλοι διεθνείς και Έλληνες αξιωματούχοι.

Ο κ. Νικολακόπουλος, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Διανύουμε μία εποχή με πολλές προκλήσεις αλλά και δύσκολες εξισώσεις που καλούμαστε να λύσουμε, σε επίπεδο ασφάλειας, διαρκούς μάχης απέναντι στο έγκλημα, καθώς και συνέχισης μίας πετυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής, που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και σέβεται τους διεθνείς κανόνες, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αναλογιστούμε που βρισκόταν η Ελλάδα το 2019, από άποψη μεταναστευτικών ροών, συνθηκών κέντρων υποδοχής, μεταναστευτικού περιβάλλοντος, επιστροφών παράτυπων μεταναστών, προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων και διαχείρισης περιπτώσεων ευαλωτότητας και που βρίσκεται σήμερα, νομίζω ότι οι διαφορές είναι πασιφανείς. Θέλω να εξάρω το έργο της υπηρεσίας διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να σας συγχαρώ όλους, για την πολύτιμη συνεισφορά σας στο πρόγραμμα και την παραγωγή σημαντικών αποτελεσμάτων. Ένα πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των Εθνικών συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης, του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021, με πιστώσεις που φτάνουν τα 17 εκατ. ευρώ, για την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης. Βασικοί 'Αξονες του προγράμματος ήταν, η ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης του Ασύλου, ο βελτιωμένος στρατηγικός σχεδιασμός με πρόβλεψη αντιμετώπισης φαινομένων έκτακτης ανάγκης, οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τις ευπαθείς ομάδες μεταναστών, με έμφαση στα ασυνόδευτα ανήλικα και το αποτελεσματικότερο σύστημα υποδοχής. Όπως έχει πει κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τα σύνορα της πατρίδας μας είναι απολύτως θωρακισμένα, ο φράχτης στον Έβρο ήδη παράγει αποτελέσματα ασφάλειας, ικανός αριθμός συνοριοφυλάκων επιτηρεί κρίσιμα σημεία κατά μήκος των συνόρων μας, ενώ η αποστολή της ΕΛ.ΑΣ σε αυτή τη συνθήκη τηρείται απαρέγκλιτα και με επιτυχία, με τελικό στόχο να ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Η προσπάθεια όμως για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων πρέπει να είναι διαρκής, καθώς οι μνήμες από τον Φλεβάρη του 2020 είναι ακόμη νωπές. Μνήμες που οφείλουν να μας κρατούν σε εγρήγορση και μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που συζητάμε σήμερα, να μπορούμε να επικαιροποιούμε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και να επιφέρουμε ακόμη καλύτερα εθνικά αποτελέσματα. Ένα είναι βέβαιο. Η Ελλάδα αποτελεί τον μόνιμο υπερασπιστή της διεθνούς σταθερότητας και τον πυλώνα ειρήνης και αλληλεγγύης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Loader