Η επιστροφή του Μεϊμαράκη, η νύχτα που στη ΝΔ Θεσσαλονίκης ήρθε η αστυνομία και οι μετρήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Γράφει ο Μποξέρ*
![Η επιστροφή του Μεϊμαράκη, η νύχτα που στη ΝΔ Θεσσαλονίκης ήρθε η αστυνομία και οι μετρήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Γράφει ο Μποξέρ* Η επιστροφή του Μεϊμαράκη, η νύχτα που στη ΝΔ Θεσσαλονίκης ήρθε η αστυνομία και οι μετρήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Γράφει ο Μποξέρ*](https://emakedonia.cachefly.net/portal-img/art_h_lg_1/213/papageorgopoulos-psomiadis.jpg)
![klei-1.jpg klei-1.jpg](https://emakedonia.cachefly.net/image/original/195/klei-1.jpg)
Πενήντα κεράκια θα σβήσει την Παρασκευή η ΝΔ σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική της έδρα του κόμματος που ήταν για πολλά χρόνια η Ρηγίλλης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ με ενδιαφέρον θα καταγραφούν οι απουσίες, αλλά και οι παρουσίες.
Στις πρώτες είναι πιθανόν να καταμετρηθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, με πιο πιθανό να απουσιάσει ο πρώτος.
![meimarakis.jpg meimarakis.jpg](https://emakedonia.cachefly.net/image/original/213/meimarakis.jpg)
Στις δεύτερες, στις παρουσίες δηλαδή, ακούγεται ότι θα συμπεριλαμβάνεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που θεωρείται και η συνείδηση της παράταξης. Γιατί θεωρείται είδηση η παρουσία του; Γιατί το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρρυθμίες μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρώτου γραμματέα της ΝΔ το 2004 που είχαν να κάνουν με μικροπαρεξηγήσεις κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, αλλά και μετά από αυτές. Περασμένα ξεχασμένα είναι πάντως όλα αυτά, καθώς όπως φαίνεται ο Βαγγέλης επανέρχεται δριμύτερος.
Είπαμε 50 χρόνια της ΝΔ και μάς ήρθανε στο νου πολλές παλιές ιστορίες που διαδραματίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεκάδες στελέχη όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιήθηκαν στην τοπική ΝΔ, αφιερώνοντας χρόνο, όρεξη και ιδέες, έτσι ώστε να παραμείνει το κόμμα πρωταγωνιστής και στα πολιτικά διαδραματιζόμενα στη «Νύμφη του Θερμαϊκού».
Δεν ήταν πάντοτε απλά τα πράγματα εδώ. Για πολλά χρόνια ο Αντώνης Παρίσης, ο άνθρωπος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν πρωταγωνιστής. Στη συνέχεια την περίοδο της παντοκρατορίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήρθε η κυριαρχία του Μενέλαου Χατζηγεωργίου, αλλά και του Αλέξανδρου Μπακατσέλου που θεωρούνταν οι δύο βασικοί άνθρωποι του επίτιμου στην πόλη, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε στην αρχή ο Νίκος Βακάλης και μετά ο Βάκης Φραντζής που ήταν και οι άνθρωποι του Καραμανλή την περίοδο της προεδρίας του. Αν και ο πρώτος, ο Βακάλης δηλαδή, ήταν «σουφλικός» και ο Καραμανλής κάνοντας το σχετικό άνοιγμα τον τοποθέτησε στην προεδρία της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης.
![psomiadis-papageorgopoulos-karamanlis-bScmW.jpg psomiadis-papageorgopoulos-karamanlis-bScmW.jpg](https://emakedonia.cachefly.net/image/original/213/psomiadis-papageorgopoulos-karamanlis-bScmW.jpg)
Από εκείνα τα χρόνια ουκ ολίγες οι αντιπαραθέσεις, αλλά και τα ωραία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το αντάρτικο για το δήμο Θεσσαλονίκης, με το οποίο απειλούσε επανειλημμένα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τον Ντίνο Κοσμόπουλο, καλώντας σχεδόν κάθε βράδυ τους υποστηρικτές του στο κέντρο όπου τραγουδούσε εκείνη την εποχή στα Λαδάδικα. Ή τη μεγάλη ντρίπλα που έκανε ο Καραμανλής στον Χρήστο Κοσκινά που ήταν υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης το 1998 και τον οποίο ο Καραμανλής διαβεβαίωνε ότι θα είναι υποψήφιος και το 2002 στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τελικά επειδή ο Καραμανλής έβλεπε πάντα τις δημοσκοπήσεις μέτρησε τον Ψωμιάδη, τον οποίο ήθελε και να ξεφορτωθεί από την ΚΟ του, είδε ότι κέρδιζε και τον τοποθέτησε υποψήφιο νομάρχη το 2002. Ορθώς, γιατί τελικά ο Πανίκας εκλέχτηκε.
![psomiadis-papageorgopoulos-cc7ye.jpg psomiadis-papageorgopoulos-cc7ye.jpg](https://emakedonia.cachefly.net/image/original/213/psomiadis-papageorgopoulos-cc7ye.jpg)
Μια πολύ δύσκολη νύχτα πάντως από όλα αυτά τα χρόνια ήταν το βράδυ των εκλογών του 2000. Τότε που στις 6:45 όλοι μιλούσαν για τη νίκη της ΝΔ, αλλά τελικά στις 10 ο νικητής ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σημίτης. Μια βραδιά που έγινε και επεισοδιακή στα γραφεία της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης, όπου κάποια στιγμή εκλήθη μέχρι και η αστυνομία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο απλός κόσμος της ΝΔ που είχε πιστέψει στη νίκη της ΝΔ είδε ξαφνικά τα πράγματα να ανατρέπονται και άρχισε γενικώς να τα βάζει με όλους και με όλα. Έτσι κάποια στιγμή εμφανίστηκε και η αστυνομία, που έσωσε την κατάσταση.
Δύσκολες και οι μέρες των μνημονίων, όταν σε μια νύχτα είχαν διαγραφτεί 21 βουλευτές της ΝΔ που δεν είχαν ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Ανάμεσά τους και ο Θεσσαλονικιός Κώστας Γκιουλέκας. Από τότε θυμούνται οι κομματικοί αξιωματούχοι τις συνεδριάσεις στις οποίες δεν καλούσαν τον Γκιουλέκα, επειδή είχε διαγραφεί.
Περιπλοκές ήταν και όλες οι μάχες που έδωσε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το 2010 ο Γκιουλέκας ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ως διάδοχος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, τον οποίο ο Σαμαράς άδειασε και δεν στήριξε εκ νέου στον απόηχο για τα σκάνδαλα στο δήμο. Για την εκλογή του Γκιουλέκα έλειπαν 400 ψηφοδέλτια, που θα τα είχε αν τον είχαν ψηφίσει οι φίλοι της Ντόρας που προτίμησαν τον Γιάννη Μπουτάρη ή οι ψηφοφόροι του Σωτήρη Καπετανοπούλου, τον οποίο στο πλαίσιο της ανανέωσης δεν έβαλε στο ψηφοδέλτιό του ο Κώστας Γκιουλέκας.
Για να μην ξεχάσουμε τις απίστευτες εσωτερικές σκηνές που είχαν καταγραφεί στις περιφερειακές εκλογές του 2014, όταν ο Σαμαράς όρισε υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ τον Γιάννη Ιωαννίδη και όλος ο κόσμος του κόμματος πήγε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Τέλος χωρίς το όλον της ΝΔ κατέβηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Νίκος Ταχιάος του 2019 και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας το 2023, αν και είχαν το χρίσμα. Και οι δύο έχασαν.
Και μια και μιλάμε για αντιπαλότητες και εσωκομματικές κοντρίτσες να σας πούμε και μια που θα την δούμε στο μέλλον. Όταν η ΝΔ κληθεί να αποφασίσει ποιος θα είναι ο εκλεκτός της περιφερειάρχης στις εκλογές του 2028 στην κεντρική Μακεδονία. Μια θέση για την οποία ακούγονται ήδη 3 με 4 ονόματα, μεταξύ των οποίων και εν ενεργεία βουλευτές της Θεσσαλονίκης. Από τον Γκιουλέκα και τη Ράπτη μέχρι τον Καλαφάτη και τον Καράογλου. Εδώ είναι που λένε «καλά ξεμπερδέματα».
Κλείνουμε με δημοσκοπήσεις. Και δεν εννοούμε τις κλασικές πολιτικές που γίνονται συνέχεια ούτε αυτές που μετρούν τους υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάποιες μυστικές που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να μετρηθούν μερικά ονόματα για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός πέρα από τις προσωπικές του προτιμήσεις, αλλά και τις στρατηγικές επιλογές που κάνει, πολλές φορές πάντα κοιτά και το τι λέει ο κόσμος .