Βουλγαρία και Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν από 1η Ιανουαρίου - Τι σημαίνει για την Ελλάδα;
Οι 2 χώρες αποτελούν σημαντικές «δεξαμενές» για τη χώρα στο επίπεδο του τουρισμού και του εμπορίου
Με την ευκαιρία της πλήρης ένταξης των χωρών τους στο Σένγκεν
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ατάνας Ιλκόφ και ο Ρουμάνος ομόλογός του Καταλίν Πρεντόιου θα άρουν συμβολικά την τελευταία κλειστή μπάρα στα σύνορα των δύο χωρών, το πρώτο λεπτό του Νέου Έτους, απόψε, στη μεθοριακή διάβαση της Γέφυρας του Δούναβη, στο Ρούσε-Γκιουργκίου. Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την πλήρη ένταξη των δύο χωρών στον χώρο Σένγκεν, με την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά, χερσαία σύνορα.
Μέχρι σήμερα, όλοι οι άνθρωποι και τα οχήματα που περνούν από τη Γέφυρα του Δούναβη ελέγχονται υποχρεωτικά. Μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, τα πρόσωπα θα περνούν ελεύθερα από τη διάβαση του Ρούσε. Τους πρώτους έξι μήνες θα εφαρμόζεται μια διαδικασία «ανάλυσης κινδύνου» για ορισμένα από τα οχήματα, τα οποία θα ελέγχονται σε προκαθορισμένα σημεία, χωρίς να εμποδίζουν τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ως στόχο να παρεμποδίζεται η μεταφορά παράτυπων μεταναστών, εξήγησε ο Ντίμιταρ Τσορμπάτζιεφ, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Συνοριοφυλακής του Ρούσε.
Μέχρι τώρα, τα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία πληρώνουν διόδια στη διάβαση του Ρούσε, κατόπιν διασχίζουν τη γέφυρα και ελέγχονται στη μεθοριακή διάβαση του Γκιουργκίου από μια κοινή ομάδα Βούλγαρων και Ρουμάνων συνοριοφυλάκων. Τα φορτηγά που οδεύουν προς τη Ρουμανία, αφού ζυγιστούν και πληρώσουν τα διόδια στη βουλγαρική πλευρά, περνούν από τη γέφυρα και τα έγγραφά τους και το φορτίο ελέγχονται στη ρουμανική πλευρά. Στα φορτηγά που περνούν από τη Ρουμανία προς τη Βουλγαρία δεν γίνεται έλεγχος του φορτίου.
Μετά την ένταξη των δύο χωρών στο Σένγκεν, τα αυτοκίνητα που περνούν στη Ρουμανία θα πληρώνουν διόδια στη Βουλγαρία, θα διασχίζουν τη γέφυρα και στη συνέχεια μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά θα ελέγχεται στη ρουμανική πλευρά, με βάση αυτήν την μέθοδο «ανάλυσης κινδύνου». Το ίδιο θα ισχύει και προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς και για τα φορτηγά μεταφοράς αγαθών.
Την Δευτέρα, συνολικά 930 φορτηγά πέρασαν τη διάβαση αυτή και προς τις δύο κατευθύνσεις: τα 412 μπήκαν και τα 518 βγήκαν από τη Βουλγαρία. Η κίνηση αναμένεται μειωμένη σήμερα.
Οι 2 χώρες αποτελούν σημαντικές «δεξαμενές» για τη χώρα στο επίπεδο του τουρισμού και του εμπορίου
Δεν επαληθεύθηκαν πάντως φόβοι για δυσμενέστερα στοιχεία, καθώς ο αριθμός των ανέργων έμεινε κάτω από τα 3 εκατομμύρια
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα» εοανέλαβε για άλλη μια φορά