11 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο - Ένα παιδί κάθε τρεις ημέρες βρέθηκε σε διαδικτυακό κίνδυνο

Διεθνώς κάθε δευτερόλεπτο, τουλάχιστον 2 εικόνες ή videos σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διακινούνται διαδικτυακά - Κάθε χρόνο 300 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου

- Newsroom

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο

Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.

safer-internet-day.jpg

Στην Ελλάδα το 2024

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια, που λειτουργεί, διαχειρίστηκε περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά με βασικότερες αιτίες την προβληματική χρήση διαδικτύου και τον ηλεκτρονικό σεξουαλικό εκβιασμό – Sextortion

Κυρίαρχο προφίλ των παιδιών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι κορίτσι, εφηβικής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής.

Διεθνώς

Κάθε δευτερόλεπτο, τουλάχιστον 2 εικόνες ή videos σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διακινούνται διαδικτυακά.

Κάθε χρόνο 300 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου.

Καθώς, όμως η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ζωή όλων και ειδικότερα των παιδιών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν τη δαιμονοποιεί, καθώς η τιμωρία ή η απαγόρευση είναι αποδεδειγμένα λάθος προσεγγίσεις.

Μάλιστα, σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, κινείται και το τηλεοπτικό spot που σχεδίασε και υλοποίησε η Ομάδα εθελοντών μαθητών και μαθητριών, που συμμετέχει στο εθελοντικό δίκτυο YouSmile του Οργανισμού.

Το spot με τίτλο «Άσε με να σου πω»:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο τη θωράκιση αλλά και προστασία των παιδιών, μέσω του Κέντρου για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια:

Πραγματοποιεί διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα – το 2024 συμμετείχαν 6.712 μαθητές και μαθήτριες, 110 εκπαιδευτικοί, 667 γονείς και κηδεμόνες, 21 επαγγελματίες

Διαχειρίζεται αναφορές και περιστατικά μέσω της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS1056 και του Chat1056 – το 2024 διαχειρίστηκε περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά.

Οι βασικότερες αιτίες ήταν η προβληματική χρήση διαδικτύου και ο ηλεκτρονικός σεξουαλικός εκβιασμός – Sextortion και υποστήριξε 3 παιδιά αναφορικά με υλικό διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης – εκμετάλλευσης ανηλίκων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Διαχειρίζεται αναφορές, που λαμβάνει, στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cyber tipline Hellas – το 2024 λέλαβε και διαχειρίστηκε αναφορές για 10 παιδιά σε θέματα Cyberbullying και Sextortion

Παρέχει ενημερωτικές, εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές δράσεις σε επαγγελματίες, γονείς και κηδεμόνες, μέσω της Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης «Smile Academy»

Παρέχει συμβουλευτική μέσω της 116111 Ευρωπαϊκή Γραμμή υποστήριξης παιδιών και εφήβων

Παρέχει ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» σε παιδιά που έχουν υποστεί βία μέσω του διαδικτύου

Καθοριστικής επίσης σημασίας στην ουσιαστική υποστήριξη των παιδιών είναι οι συνεργασίες που έχει συνάψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Κρίσιμη η συνεργασία του Οργανισμού με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. που συνίσταται στην από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων με αποδέκτες παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες αλλά και το ευρύ κοινό αλλά κυριότερα στη στενή και άμεση συνεργασία για τη διαχείριση περιστατικών που διατρέχουν κίνδυνο ή/και εκφράζουν αυτοκτονικό ιδεασμό εξαιτίας διαδικτυακών κινδύνων

Πολύτιμη η συνεργασία του Οργανισμού με διεθνείς και εθνικούς φορείς, με καθοριστική τη συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα το «Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α)».

Μία πολύπλευρη συνεργασία που ως αποτέλεσμα έχει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού διαδραστικού προγράμματος «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», στο οποίο συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές, από σχολεία πανελλαδικά.

Loader